Inkscape Kurslari yazı dizimizin bu bölümünde uygulamalı örneklerle Inkscape kullanımını öğrenmeye devam ediyoruz. Inkscape ile neler yapılabilir ? Baştan sona Inkscape kullanmayı öğrenmek için bu kursları izleyin.

İçindekiler

Inkscape’de Armut Çizimi

Vektörel armut grafiğinin çizim aşamalarını videoyla anlatıyorum.

Inkscape’de beş yıldız grafiği nasıl çizilir?

Reklam çizimlerinde ya da web sitelerinde vermek istediğimiz mesajlar için sticker dediğimiz bu grafikleri sıklıkla kullanırız.

Bu makalemde sana basit bir sticker grafiği nasıl çizebileceğini öğretmek istiyorum.

Inkscape ile büyüteç grafiği nasıl çizilir?

Büyüteç grafiği nasıl çizilir öğrenmek istiyorsan videoda bunu ayrıntılarıyla öğretiyorum.

Her şey küçük bir daire çizmekle başlıyor. Devamını merak ediyorsan hadi videyou izlemeye başla. :)

Inkscape ile dalgalı çizgiler nasıl oluşturulur?

Dalgalı çizgiler oluşturmak ve onları tekrar düzenleyebilmek Inkscape’de nasıl yapılır bunu anlattım.

Inkscape’de düğme grafiği nasıl çizilir?

Videonun içeriğini görsel olarak görmek ve okumak istersen makalenin devamında okuyabilirsin.

Vektörel düğme grafiğini çizmek çok kolay ve bir o kadar da zevkli. Videomu izlemeni öneririm.

Vektörel düğme çiziminin aşamaları

Düğmeyi çizmeye bir daire çizerek başlıyorum. Inkscape’de daireyi tam olarak yuvarlak çizmek için ctrl+shift tuşlarına basıp daireyi çizmelisin.  Bu kısayol kare çiziminde de kullanabileceğin bir yöntemdir. Sadece çizmek için değil büyütmek ve küçültmek içinde ctrl+shift tuşlarını kullanabilirsin. Daireyi çizdikten sonra renk geçişi verdim.  Dairenin çevresine de çizgi stili bölümünden 3 piksel kalınlığında çizgi ayarını yaptım. Kenarlık rengi bölümünden ise çizginin rengini ayarladım.

Hazırladığım dairenin eşini oluşturıp merkeze gene ctrl+shift tuşlarını kullanarak küçülttüm. Küçük dairenin ren geçişini koyu renk üste açık renk alta gelecek şekilde çevirdim. Bir sonraki adımda küçük dairenin çizgisine de renk geçişi verdim.

Küçük dairenin çizgisinde dairenin içinde kullandığım renk geçişi. Tek fark onu açık renk üste koyu renk alta gelecek şekilde ayarlamaktı. Aşağıdaki resimde iki daire arasındaki farkı görebilirsin. İkinci dairede verdiğim renk geçişleriyle düğmenin ortası içe doğru eğimli gibi bir görünüm almış oldu.

Düğmenin gövdesini bitirince iç kısımdaki düğme deliklerini yaptım. Önce turuncu renk geçişli bir daire çizip onun üstüne de beyaz küçük kopyasını oluşturdum. Birinci hazırladığım deliğin üç kopyasını eşit olarak hizaladım.

Hazırladığım dört düğme deliği görüntüsünü, düğmenin ortasına hizaladım. Böylece bir düğme çizimini bitirmiş oldum. Videoda aynı düğmenin farklı rengini de nasıl kısa yoldan kopyasını oluşturmayı gösteriyorum.

Inkscape’de düğmeler nasıl çizilir?

Grafik çizimlerinde renk geçişleri (linear) kullanarak harika tasarımlar yapabilirsin. İki rengin birleşiminden ortaya çıkan güzel görünümler elde edebilirsin. Aşağıdaki videoda bu güzel düğmeleri çizmeyi öğretirken renk geçişlerini nasıl kullanabileceğini gösteriyorum. Bu renk geçişilerini çizgilere de nasıl uygulayabileceğini öğrenebilirsin.

Inkscape ile Wallpaper hazırlama

Inkscape’de kavisli metin

Inkscape’de bend ve envelop deformation efektlerini kullanarak kavisli metin çizimini gösteriyorum.

Inkscape’de konuşma balonları çizimi

Basit vektörel konuşma balonları nasıl yapılır öğrenmek istemez misin? Aşağıdaki videoyu izleyerek öğrenebilirsin.

Inkscape’de saat grafiği nasıl çizilir?

Vektörel grafik becerilerini geliştirmek istiyorsan, işte sana güzel bir öğretici video. Aşağıdaki videoda, Inkscape ile basit bir saat grafiğini nasıl oluşturacağını öğreneceksin.

Yeni başlayanlar için hazırladığım bu videoda ana şekilleri nasıl oluşturacağını ve kolayca merkezlenebileceğini öğreneceksin. Saatin dakikalarını çizerken bazı düzgün döndürme numaralarını kullanarak saat ızgarasının nasıl oluşturulacağını görebilirsin. Bu teknik diğer bir çok grafik çalışmanda nesneleri düzgün döndürmek için kullanacağın bir yol olacak.

Ayrıca nesnelere renk geçileri vererek şekillere gölgelendirme ve bazı şık vurgular eklemeyi öğrenebilirsin.

Inkscape’de saydam metin nasıl yapılır?

Inkscape’de saydam bir metnin yapılışını anlattım.

Kullandığım fotoğrafın linki: burada

Inkscape ile texture çizimi

Bir texture çizim örneği daha veriyorum. Ufak tefek değişiklikler ile boş zeminlerde tasarımlarda kullanılabilecek bir örnek.

Makalemi okuyarak ya da videoyu izleyerek nasıl yapabileceğini öğrenebilirsin.

Inkscape programında belge seçenekleri penceresini açıyorum. Grid sekmesinden Axonometric grid bölümüne geçiyorum. Yeni düğmesini tıklayıp grid özelliklerini belirliyorum. Izgara birimini piksel, major grid line every bölümünü de 10 olarak ayarlıyorum.

Çizim düğmesi ile aşağıdaki resimde gördüğün gibi çiziyorum. Bir dikdörtgeni bitirince onu kopyalayıp ters çevirerek diğer yarısını yapıyorum.

Çizimin içerisine renk veriyorum. Sağ tuşla açılan pencereden eşini oluştur ya da ctrl+d ile çizimi çoğaltmaya başlıyorum.

Yeterince kopyaladıktan sonra, tüm çizimi seçip yol sekmesinden birleşim düğmesini tıklıyorum. Bu işlem çizimdeki tüm parçaları birleştiriyor.

Daha sonra V şeklindeki desenin orta kısmını kesip ayırmak istiyorum. Bir dikdörtgen çizip onu yol sekmesinden nesneden yola diyerek vektörel hale getiriyorum. Her iki çizimi de seçip tekrar yol sekmesinden fark diyorum. Çizimin orta kısmının açılmasını sağlıyorum.

Oluşturduğum deseni dört kez kopyalayıp yan yana diziyorum. Gride ihtiyacım kalmayınca belge seçeneklerindeki grid sekmesinden kaldır diyorum.

Hazırladığım çizimler tek parça olduğu için onlar tekrar ayırıp farklı renk vermek istiyorum. Çizimin tamamını seçip yol sekmesindeki kopar seçeneği ile hepsini ayırıyorum.

Soldaki desenlerin tamamını seçip rengini değiştiriyorum. Her birini farklı renklerde de yapıp başka örnekler oluşturmak mümkün. Gerisi senin hayal gücüne kalmış.

Inkscape ile vektörel tablet çizimi

Inkscapede vektörel tablet çizimini videoda anlatıyorum.

Inkscape’de düğmelerin renklerini nasıl değiştirebilirsiniz?

Grafiği çizdin ve şimdi farklı renklerde kopyalarını oluşturmak istiyorsun. Ama bu işlemin fazla zamanın almasını da istemiyorsun. Eğer bunu kolayca nasıl yapabileceğini biliyorsan ne mutlu sana. Bilmiyorsan aşağıdaki videoyu izleyerek farklı renklerde grafiklerin kopyalarını hızlıca yapabilmeyi öğreneceksin.

Bu düğmelerin çizim aşamalarını öğrenmek istiyorsan videonun altında linkini bulabilirsin.

Inkscape’de zarf grafiği çizimi

Vektörel zarf grafiğini basitçe çizebilmeyi gösterdiğim bu videomu izlemelisin. Zarf grafiğinin çizimini izlerken klavuz çizgileri kullanarak nasıl kolayca üst katmandaki üçgenleri çizebildiğime dikkat etmeni öneririm. Klavuz çizgiler faklı grafiklerde bize kolayca çizim yapmamızı sağlar. Sen de çizimlerinde bunu nasıl kullanabileceğin hakkında fikir edinebilirsin. Bu videoda ayrıca nesneleri eşit aralıkla hizalamayı öğrenebilirsin. Nesnelere gölge vermek de öğreneceğin bir başka bilgi olacak.

Inkscape’de renkli çizgiler

Inkscape’de tasarımlarınızda kullanabileceğiniz renkli çizgiler oluşturmayı nasıl yapabilirsiniz onu anlattım. Bu videoda ayrıca dikiş alt yollar efektini de nasıl kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kahve fincanı çizimi

Vektörel kahve fincanı grafiğini nasıl çizebilirsiniz? Bu yazımda size bunu anlatıyorum.

Bu grafikte katmanlar ile çalıştım. Birbirinin üzerine farklı objeler çizdiğinizde her bir bölümü ayrı katmanlarda çalışmak kolaylık sağlıyor. Çizimini bitirdiğim her katmanı kilitleyip diğer katmana geçerek altdaki çizimlerim bozulmadan grafiğe devam edebildim.

Çizime tabağı oluşturmak için beyaz bir daire çizerek başladım. İkinci daireye ortada hafif bir grilik verdim. Üçüncü dairede ise orta bölüm şefaf kenarda biraz daha koyu gri olan renk geçişi verdim. Tabağın çizimi böylece bitmiş oldu. Yeni bir katman açıp buna fincanı çizmek kaldı.

Fincana tabakdan daha küçük ortaya hizaladığım bir daire ile başladım. İkinci bir daire de ise kenarlarına gri renk geçişi ve blur efekti verdim. Fincanın sağ alt ve sol üst kısmına gelecek şekilde iki gölge yaptım. Fincanın kulpunu da çizerek tamamladım.

Sıra kahve bölümünü yapmaya geldi. Önce kahvenin köpüklerini oluşturacak turuncu renk geçişleri olan daireyi oluşturdum. Üstüne kahverengi bir daireyi çizip kenarlarına girinti çıkıntılar verdim. Bir kopyasını alıp rengini açarak blur efekti ile kenarlarındaki yumuşaklığı yaptım.

Ayrı bir alanda küçük köpük görünümleri için kullanacağım çizimlere geldi sıra. Oval çizip onun kenarlarında farklı eğimler yaptım. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi farklı renk geçişleri çizerek bunları üst üste getirdim. Oluşturduğum bu köpük örneğini gruplayarak kopyalarını oluşturdum. Her bir kopyada küçük şekil değişiklikleri ile her birinin farklı görünmesini sağladım.

Oluşturduğum köpük motiflerini fincanın üstünde küçük kopyalar halinde yaydım. Yine burada da şekillerinde ve yönlerinde değişiklikler yapmayı ihmal etmedim.

Böylece kahve fincanı grafiğini bitirmiş oldum.

Umarım bu ipuçları yararlı olmuştur. Düşüncelerini yorumlar bölümüne bırakmayı ve makalemi sosyal ağda paylaşmaktan çekinme. Pinterest’de paylaşmak için aşağıdaki resmi kullanabilirsin.

Inkscape ile kar taneleri çizimi

Vektörel kar tanelerinin nasıl çizileceğini anlatıyorum. Farklı üç kar tanesi örneğinin yapılışını gösteriyorum.

Kare logo nasıl çizilir?

Kare logo örneğinin çizliişini anlatıyorum.

Koli paketi kutusu çizimi

Koli çizimini vektörel olarak nasıl yapabileceğinizi anlatıyorum.

Kurşun Kalem grafiği nasıl çizilir?

Inkscape’de vektörel kurşun kalem çizimini videoda ayrıntılı olarak anlatıyorum.

Notebook nasıl çizilir ?

Vektörel notebook çizimini adım adım izleyerek öğrenebilirsiniz.

Perspektif yazı tasarımı

Perspektif bir yazıyı inkscape’de nasıl yapabileceğinizi anlatıyorum.

Vektörel Renkli Küre Çizimi

Renkli küre yapımını ve inkscape’de küre grafiğini hazır olarak hangi seçenekten ekleyebileceğinizi anlatıyorum.

Inkscape ile Renkli Logo Çizimi

Inkscape’de renkli bir logo grafiğinin çizim aşamalarını anlatıyorum.

Inkscape’de renkli metin

Inkcape’de içinde farklı renklerin kullanıldığı metin grafiğinin çizimini aşamalarıyla videomda gösteriyorum.

Sayfa kıvırma grafiği nasıl yapılır?

Sayfa kıvırma grafiğinin kolayca nasıl yapabileceğinizi videomda gösteriyorum. Farklı yönlerde ve görünümlerde değişik sayfa kıvırma görünümlerini bu yöntemle yapabilirsiniz.

Şeffaf metin efekti

Bir metne şeffaf görüntü vermek basit bir teknik ile çok kolay. Bunu nasıl yapabileceğini videoda ve aşağıdaki makalemde anlatıyorum.

Önce kullanacağım ağaç resmini burada sitesinden indiriyorum. Pexels’de ücretsiz resimlerden dilediğinizi seçip bloglarınızda kullanabilirsiniz.

Ağaç resminin üstüne metni yazdım. Metni resmin hangi bölümünde olmasını istiyorsam o kısma hizalıyorum. Sonra resmin eşini oluştur sekmesiyle kopyasını alıyorum.

Kopyaladığım resim ve metni birlikte seçip mouse’un sağ tuşuyla açılan pencereden set clip’i seçiyorum. Inkscape resmi metnin içine yerleştiriyor. Burada dikkat etmen gereken nokta, metin ve resmi birlikte seçtiğinde metnin üstde resmin altda olması gerekiyor. Eğer bu işlemi geri lamak metinden resmi ayırmak istersen de mouse’un sağ tuşundan release clip seçeneğini tıklaman gerekiyor.

Yazının içine resim yerleştirildiğinde aşağıdaki gibi bir görünüm alacaktır.

Yazının görünebilir olması için bir kopya daha alıp ona blur efekti veriyorum. Böylece metin şeffafmış gibi bir görünüm alıyor.

Metnin gölgesini biraz daha koyulaştırıp işlemi tamamlıyorum.

Siyah web sitesi düğmesi nasıl çizilir?

Düğmeler web sitelerinin en önemli araçlarıdır. Onlar olmadan sitede gezinmek mümkün değildir. Eğer bu konuda internet’de bir arama yaparsan karşına binlerce örnek çıkacaktır.

Ben bu videomda basit bir web sitesi düğmesini nasıl çizebileceğini göstermek istiyorum.

Su damlası çizimi

Vektörel su damlası çizimi nasıl yapılır?

Vektörel su damlası çizimini nasıl yapılacağını göstermeye çalıştım. Videoda ayrıntıları ile izleyip öğrenebilirsin. Aşağıda ana hatlarıyla yaptığım işlemleri özetle anlatıyorum.

Eşit ölçülerde kare çizip onu döndürdüm. Çizdiğim kareyi vektörel hale getirdim. Yanlardaki iki noktayı aşağı doğru çektim. Daha sonra alt bölümdeki üç noktayı seçip daralttım. Su damlasının ana hatlarını belirlemiş oldum. Son olarak alt ortadaki noktayı hafifçe aşağı çekip su damlasının son şeklini verdim. Oluşturduğum bu grafiğin bir kopyasını alıp üst katmanları yapmaya geldi sıra.

Kopyaladığım ikinci nesneye dalgalı şekil verdim. İki parça halindeki çizime renk geçişleri verip yönlerini ayarladım. Orta bölüme bir çizgi ile netlik görünümü oluşturdum. Su damlasının parlaklıklarını çizim aracı ile teker teker çizdim. şekillerini düzeltip renklerini beyaza çevirdim. Parlaklıkların renk tonlarını açtım.

Son olarak su damlası için alt kısma gölge çizdim. Gölgeyi yuvarlak yapıp renk geçişi verdim. Gölgenin kenarına hafif blur efekti vererek çizimimi bitirdim.

Üçgen logo garfiğini yapım aşamalarını Inkscape’de anlatıyorum.

Vektörel cep telefonu nasıl çizilir?

Inkscape’de vektörel cep telefon grafiğini nasıl çizebileceğinizi videoda öğretiyorum.

Inkscape ile vektörel çiçek grafiği çizimi

Inkscape’de vektörel bir çiçek desenini nasıl çizebileceğinizi videomda anlatıyorum.

Inkscape ile vektörel logo çizimi

Vektörel logo çizimini inkscape’de nasıl yapabilirsin onu videomda gösteriyorum.

Vektörel mantar grafiği nasıl çizilir?

Vektörel mantar grafiği nasıl çizilir aşamalarıyla anlatıyorum.

Vektörel Smiley Çizimi

Smiley ikonları yüzlerce farklı örnekleriyle her gün kullandığımız araçlar. Resimde gördüğün ikonu nasıl çizebilirsin onu göstermek istiyorum.

Makalemi okuyarak ya da videoyu izleyerek nasıl yapabileceğini öğrenebilirsin.

Çizime bir daire ile başlıyorum. Zemin rengini sarı, kenar çizgisini de daha koyu bir sarı olarak ayarlıyorum.

Dairenin bir kopyasını alıyor ve kenar çizgisini iptal ediyorum. Bu daire ile yüze hafif bir bombelik verecek bölümü yapacağım. Daireyi seçip yol sekmesinden nesneden yola diyorum.

Farklı bir renkte dikdörtgen çizip onu da nesneden yola diyerek vektörize ediyorum. İkinci daire ile birlikte dikdörtgeni seçip yol sekmesinden fark seçeneğini tıklıyorum. Böylece iki nesnenin birleştiği yerden daireyi kesmiş oluyorum.

Yarım kalan ikinci daireye renk geçişi veriyorum. Sıra gözleri yapmaya geliyor.

Ayrı bir alanda iki oval çizdim her ikisini de seçip nesneden yola diyerek vektörize yapıyorum. Terkar iki objeyi de seçip yol sekmesinden fark seçeneği ile kesiyorum. Bir gözün çizimi çıkıyor ortaya.

Göz rengini koyu kahverengi yapıp ikinci bir kopyasını alıyorum. Yan yana hizalayarak yüzün ortasına getiriyorum. Gerekli büyüklüğe gelinceye kadar büyütüyorum.

Ağzı yapmak için bir daire ve oval çiziyorum. Her iki nesneyi vektörize ediyor ve bir kopyaların daha alıyorum. Fark edebilmek için ovalin ikinci kopyasının rengini değiştirip onu biraz aşağı kaydırıyorum. Bir oval ile daireyi seçip yol / fark ile kesim işlemini yapıyorum. Aynı işlemi diğer oval ve daireye de uyguluyorum. Altdaki dairenin zeminin beyaz kenar çizgisini kahverengi olarak değiştiriyorum. Böylece ağzın çizimi bitiyor. Yüzün üstüne ağız çizimini alıyor ve büyüklüğünü ayarlıyorum.

Sıra geldi su damlasının çizimine. Aşağıdaki resimde damla çiziminin aşamalarını tek tek gösterdim. Önce daire çizip onu yarım olarak kestim. Kestiğim dairenin ortasına bir nokta ekledim. Noktayı üste doğru yükseltip sivri ucu yaptım. Yanlarda kalan noktaların keskinliğini yumuşatıp düzelttim. Damlaya renk geçişi verdim. Üstde açık mavi altda koyu mavi olarak. En son bir oval çizip ona blur efekti vererek su damlasının daha bir bombeli görünüm almasını sağladım.

Tüm damla çizimini gruplayıp küçülterek yüzün uygun bölümüne hizaladım. Yaptığım bu smiley çizimi en basit olanlarından bir örnek. Sende farklı bir smiley yüz çizimi denemesi yapabilirsin.

Inkscape’de yansıyan metin efektini oluşturmak

Yansıyan metin efektinin yapım aşamalarını anlatıyorum. Metni yazıp vektörele çevirdim. Daha sonra metni ortasından kesip ayırdım. Metin iki parçaya ayrıldı. Alt bölüme yanlara doğru esnek bir görünüm vererek işlemi tamamladım. Tüm adımlarını ayrıntılı olarak videomda izleyip öğrenebilirsin.

Inkscape’de yazıya resim yerleştirmek

Bir yazının içine resim eklemeyi ve ona farklı görünümler vermeyi Inkscape’de kolayca yapabilirsin. Aşağıdaki videoda ve makalede bunu anlatıyorum.

Önce kullanacağım resmi pexels.com sitesinden indiriyorum. Pexels’de ücretsiz resimlerden dilediğini seçip bloğunda kullanabilirsin.

Pexels’den renkli bir resim seçtim. Ve onu programa aktardım. Metni yazıp resmin üstüne hizaladım. Resmin bir kopyasını alıp onu ve metni seçerek mouse’un sağ tuşu ile tıklayıp set clip seçeneğini seçtim.

Program resmi yazının içine gömme işlemini yaptı.

Bu adımdan sonra yazının bir kopyasını daha alıyorum. Kopyaladığım yazı seçili iken mouse’un sağ tuşundan release clip seçeneğini tıklıyorum.

Kopyaladığım yazıya mavi renk  geçişi verip, renk geçişinin yönünü yukarıya doğru çeviriyorum..

Yine yazıyı bir kez daha kopyalayıp en alta alıyorum. En altdaki bu yazıya blur efekti verip gölge gibi görünmesini sağlıyorum.

Son olarak yazının bir kopyasını daha alıp sadece çizgi aline getirip işlemi tamamlıyorum.

Zemine mavi renk verip yazıya son şeklini verdim.

Yazıyı Daire şeklinde yazmak

Yuvarlak ya da eğimli yazılmış metinlerin nasıl yapılacağını anlatıyorum.

Metni daire şeklinde yazmak

Bir daire çizerek başlıyorum. Daha sonra metni yazıyorum. Daireyi ve metni seçerek metin sekmesindeki yola ekle seçeneğini tıklıyorum.

Program metini dairenin kenarına yuvarlak olarak ayarlıyor. Metin dairenin alt kısmında yuvarlanmış olarak durduğu için bunu üst kısma getirmem gerekiyor. Bunu da daireyi seçip köşelerdeki çevirme okları ile yapıyorum. Bu aşamada metnin fontunu ölçüsünü ya da eklemek istediğin değişiklikler varsa onları yapabiliyorsun.

Metni dairenin içine yazmak

Metni dairenin içine almak istersen daireyi seçip seçilen nesneleri dikey döndür düğmesine tıklaman gerekiyor. Daireyi yukardan aşağıya döndürmüş oluyorsun. Bu da metni diarenin iç kısmın yazmanı sağlıyor.

Metnin ölçülerini değiştirmek

Daireyi seçerek onu büyütüp küçültürsen yazının da onunla birlikte ölçüerinin değiştiğini görebilirsin.

Daire ve metni birbirinden ayırmak

Daireye ihtiyacın kalmadı diyerek silersen metnin de eski düz haline döndüğünü göreceksin. Daire ve metin birbiriyle bağlı olduğu için önce onları birbirinden ayırman gerekiyor. Bu aşamda önemli bir konu metne son değişikliği vermiş olmalısın. Daire ve metni ayrıdıktan sonra metinde bir değişiklik yapma şansın kalmıyor. Metni seçip yol sekmesinden nesneden yola seçeneğini tıklıyorum. Metin vektörel hale geliyor. Daireyi de artık silebilirim.

Metni farklı eğimlerde yazmak

Farklı eğimlerde metinleri yazma aşamaları da aynı daire etrafına yazma adımlarının tekrarı oluyor. Eğri bir çizgi çirek başlıyorum. Çizginin üstüne istediğim metni yazıyorum.

Her ikisinide seçerek metin sekmesinden yola ekle seçeneğini tıklıyorum. Metin eğri çizginin eğimine göre şekil alıyor. Çizgideki noktaları kullanarak metne farklı eğimler vemek mümkün. Son şeklini verip işlemi tamamlıyorum.

Yine çizgiye ihtiyacım kalmayınca metni seçip yol sekmesinden nesneden yola seçeneği ile onları ayırıyorum.

Yazıyı şekil içine yazmak

Bir metni harfin ya da şeklin içine nasıl yerleştirebilirsin? Metnin üzerinde nasıl değişiklikler yapabilirsin? Bu soruların cevabını videomda bulabilirsin.

Zikzak Texture

Web sitesi veya farklı grafik projelerinde boş alanları doldurmak için texture idealdir malzemedir. Çizdiğimiz grafiklere güzel bir görünüm verirler. Aşağıdaki texture örneğini farklı renklerde ve kalınlıklarda çoğaltmak mümkün. Ben sadece bu örneği nasıl yapabileceğini göstereceğim. Gerisi senin hayal gücüne kalmış.

Makalemi okuyarak ya da videoyu izleyerek nasıl yapabileceğini öğrenebilirsin.

Inkscape programında belge seçenekleri penceresini açıyorum. Grid sekmesinden Axonometric grid bölümüne geçiyorum. Yeni düğmesini tıklayıp grid özelliklerini belirliyorum. Izgara birimini piksel, major grid line every bölümünü de 15 olarak ayarlıyorum. Grid ölçüsünü artırarak daha büyük grid elde edebilirsin.

Çizim düğmesiyle köşelere tıklayarak zikzaklar çiziyorum. Bu arada snap tuşları (sağ bölümde bulunan) açık olmalı. Snapler köşeleri bulmada ve çizimi yapmada yardımcı olurlar.

Çizgi stilinden, çizginin kalınlığını 10 piksel yapıyorum. Aşağıdaki resimde çizginin köşeleri ve bitişinin keskin olduğunu görüyorsun.

Şimdi bunu yuvarlamak istiyorum. Çizgi stili bölümünde eklen düğmesinden çizginin üst köşelerinin yuvarlağını ayarlıyorum. Kapak bölümünden ise çizgi ucunun yuvarlıyorum.

Temel olarak çizgimin son şeklini vermiş oldum. Şimdi sıra kopyalamaya geldi. Sağ tuşla eşini oluştur seçeneği ya da ctrl+d tuşu ile kopyalayıp alt alta hizalıyorum.

Bir çizgiyi kırmızı diğer ikisini de mavi olarak rengini değiştiriyorum.

Bir kırmızı ve iki mavi çizgiyi seçerek kopyamaya devam ediyorum. Desen yeterince büyüdüğünde belge seçeneklerinden grid sekmesini açıp kaldır düğmesine tıklıyorum. Gridler ekranımdan siliniyor.

Çizgili texture’ün kenarları girintili çıkıntılı olduğu için bunu yok etmek istiyorum. Üzerine Kare çizip sağ tuşla set clip seçeneğine tıklıyorum.

Aşağıdaki resimde gördüğün şekliyle çizimi bitiriyorum.

Inkscape ile futbol topu çizimi

Futbol topu çizimi farklı bir çok yöntem ile yapılabilir. Tamamen Inkscape ya da Gimp programı ile olabilir. Ben burada hızlı bir futbol çizim örneği göstermek istedim. Çizimini örnek olarak verdiğim bu grafiği Inkscape ve Gimp programını kullanarak yaptım.

Futbol topu çizimi

Futbol topunu oluşturan altıgen parçaları çizerek başlıyorsun. Altıgenin kenar çizgisinin kalınlığını 3px olarak ayarlıyorsun. Bir kopyasını alıp onun dolgu rengini beyaz yapıyorsun. Beyaz altıgeni de kopyalıyor ve üçünü hizalıyorsun.

Bu üç altıgeni kopyalayıp sağa doğru hizalıyorsun. Beş defa kopyalamak yeterli olacaktır. Bir sıra haline gelen altıgenlerin hepsini seçerek kopyalayıp yukarıya doğru hizalamaya devam ediyorsun.

Siyah altıgenler beş sıra haline gelinceye kadar kopyalama işlemine davem ediyorsun. Bir sonraki adımda tüm altıgenleri seçip gurupluyorsun. Çizdiğin bu grafiği .png uzantılı olarak exportluyorsun. Ben top.png olarak grafiği dışa aktardım.

Grafiğin top haline gelme işlemini Gimp programındaki efektler ile yapacaksın. Gimp programını açıp top.png dosyasını aktarıyorsun.

Inkscapede çizdiğin altıgenler tam olarak kare olmadığı için Gimp programında tam kare olarak grafiği kesiyorsun.

Efektler bölümündeki Distorts‘dan Apply Lens seçeneğini tıklıyorsun. Grafik otomatik olarak yuvarlak bir top haline geliyor. Zemin beyaz olarak geldiği için bunu transparent yapman gerekecek. Bu işlemi de Apply Lens penceresindeki Arkaplan rengi bölümüne tıklayarak yapacaksın. Burada aşağıda sağ ekran gögüntüsünde kırmızı ok ile gösterdiğim alanı sıfırlamalısın. Top grafiğinin zemini transparent hale gelecektir.

Top grafiğine biraz renk ve parlaklık vermeye geldi sıra. Bu işlem için yine Efektler – Distorts bölümünden Lens Distortion seçeneğini tıklamalısın.

Bu efekt ile yapacağın işlemler: Main: Topu yakınlaştırıp uzaklaştırmayı sağlıyor. Kenar: Topun kenarlarının içe ya da dışa doğru ayarlamasını yapıyorsun. Yakınlaştır: Topun merkezini yakınlaştırıyor. Parlat: Topun üstüne parlaklık veriyor. Tüm bu ayarları yaptıktan sonra ok ile pencereyi kapatabilirsin.

Halı sahayı çizmek

Top grafiğine verdiğin bu efektlerden sonra Gimp programından dışa aktar ile yine .png olarak dışa aktarıyorsun. Aktardığın yuvarlak topy Inkscape parogramına alıp yeşil saha efekti vermeye geldi şimdi sıra. Yeşil renkte bir dikdörtgen çizerek Inkscape’deki Filtreler bölümündeki Image Effects – film grain linkini tıklıyorsun. Dikdörtgen yeşil bir çim saha görünümü alıyor. Üstüne yuvarlak top grafiğini alıp ortalıyorsun. Topun altına bir gölge vererek çizimi bitiriyorsun.

Geometrik wallpaper

Bu videoda Inskcape ile geometrik bir wallpaper çizimini anlatıyorum.

Abstract Logo Nasıl Çizilir ?

Ahşap Logo Çizimi

Üçgen bir logo çizip içine ahşap wallpaper ekledim. Ahşaptan yapılmış bir görünümde bir logo çıktı ortaya. Bunu nasıl yapabileceğinizi videomda anlatıyorum.

Altıgen Logo Çizimi

Altıgen Texture Çizimi

Gridleri kullanmak çizimleri yaparken yararlı oluyor. altigen texture’ü çizerken gridleri kullandım. Bunu nasıl yapabileceğini anlatayım.

Inkscapede boş bir sayfa açıyorum. Belge seçenekleri bölümünden sayfanın ölçülerini piksel olarak ayarlıyorum. Bundan sonra yine belge seçenekleri penceresindeki Grid bölümüne geçiyorum. Burada iki seçenek var. Ben Axonometric grid’i seçiyor ve yeni düğmesine tıklıyorum.

Program otomatik olarak gridleri oluşturuyor. Bu bölümde ızgara birimini piksel olarak ayarlıyorum.En altdaki major grid line every bölümünde de 15 yapıyorum. Böylece gridleri daha büyük hale getirmiş oluyorum. Belge seçenekleri penceresini kapatıyorum.

Bezier düğmesiyle çizimi yapmaya başlıyorum. Köşelere geldiğinde aşağıdaki resimde görünen etiket çıkacak. Bu senin köşe noktaya geldiğini gösterir. Böylece tıklayarak altigen çizimini yapmaya başlayabilirsin.

Bir altigeni tamalayınca onu kopyalayarak çoğaltmaya başlayabilirsin. Defalarca çizim yapmak zorunda kalmazsın. Her kopyayı doğru yere yerleştirmede snap bölümü sana yardımcı olur.

Çizimi yeterince çoğaltıp gridlere ihtiyacın kalmayınca onları kapatabilirsin. Bunu yapmak için gene belge seçeneklerinden grid bölümüne giderek kaldır düğmesine tıklamalısın.

Altigen desenin çoğaltma işlemini bitirince tümünü grupladım. Desenin üstüne bir kare çizerek ikisini birlikte seçip sağ tuşla açılan pencereden set clip’i tıkladım. Altıgen texture’ü kare içine alıp kenar girinti çıkıntılarını yok etmiş oldum.

Altigen texture’ü iki farklı renkte çalıştım. Senin hayal gücüne bağlı olarak farklı bir çok seçenek üretebilirsin.

Ana sayfa düğmesi nasıl çizilir?

Önce evi çizmek ile başlıyorum. Evin çatısı için aşağıdaki gibi iki oval dikdörtgen çiziyorum. Onları yol sekmesinden nesneden, yola seçeneği ile vektörele çevirip, yine yol sekmesinden birleştir ile tek bir parça yapıyorum. Ve döndürüyorum. böylece çatıyı yapmış oldum.

Aşağıdaki resimdeki adımları takip ederek evin alt kısmını, kapı ve bacasını yapıyorum. Tüm çizimi bitirdiğimde grafiğin tamamnı yol sekmesinden birleştir seçeneği tek parça haline getiriyorum.

Tek parça halinde evin çizimini tamamlamış oldum. Şimdi dilediğim renge çevirip kullanabilirim.

Bir sonraki adımda evin alt kısmına turuncu renk geçişli daire çiziyorum. Dairenin kopyasını alıp  büyüterek rengini açık gri yapıyorum. Ona da renk geçişi veriyorum.

Açık gri dairenin kopyası alıp kenar çizgisi veiryorum. Kenar çizgisine blur efekti veriyorum. Sonra tekrar bu dairenin de kopyasını alıyorum. Her iki daireyi de seçip mouse’un sağ tuşundan set klip seçeneğini tıklıyorum. Böylece aşağıdaki resmin son bölümündeki içe doğru flu olan daireyi yapmış oluyorum. Bu daireyi de sağdaki ile üst üste hizalıyorum.

Sonunda grafiğin kenarındaki içe doğru flu efekt düğmeyi daha güzel bir hale getiriyor. Son bir dokunuş olarak düğmenin altına gölge veriyorum.

Analiz grafikleri nasıl çizilir?

Baklava dilimi texture

Farklı renklerde ve görünümlerde baklava dilimleriyle güzel texture’ler oluşturmak çok kolay. Ben burada örnekte gördüğün basit texture çizimini nasıl yapabilirsin onu anlatacağım.

Inkscape programında belge seçenekleri penceresini açıyorum. Grid sekmesinden Axonometric grid bölümüne geçiyorum. Yeni düğmesini tıklayıp grid özelliklerini belirliyorum. Açılan pencerede ızgara birimini piksel, major grid line every bölümünü de 10 olarak ayarlıyorum.

Çizim düğmesi ile noktalara tıklayarak baklava dilimi desenini çizmeye başlıyorum.

Desenin çizimini bitirip renk ayarını yapıyorum. Bundan sonra çizimi kopyalayarak çoğaltmak kalıyor. Deseni seçip sağ tuşla açılan pencereden eşini oluştur diyerek kopyalayabilirsin. Kısa yolla yapmak istersen ctrl+d tuşu ile daha hızlı çizimi yapabilirsin.

Aşağıdaki resimde gördüğün gibi birden fazla deseni seçerek kopyalama işlemine devam ediyorum.

Deseni biraz büyütünce gride ihtiyacım kalmıyor. Gene belge seçeneklerinden grid bölümünde bulunan kaldır düğmesini tıklayıp gridleri siliyorum.

Deseni daha fazla büyütmek için snap tuşlarının açık olması yeterlidir. Her kopyaladığında deseni doğru yere yerleştirmeye snapler yardımcı olur. Böylece texture çizimini bitiriyorum. Aşağıdaki resimde çizimin yakından görünümü var.

Bal kabağı çizimi

Sonbaharın simgelerinden bal kabağının vektörel olarak çizimini nasıl yapabileceğinizi gösteriyorum.

Basketbol topu nasıl çizilir?

Farklı nesneleri gerçeklerine benzetmeye çalışarak çizmek grafik çiziminde tecrübeni artıracak etkenlerdendir. Her obje çizim yeteneğini geliştirmene katkı sağlar. Bu yazımda basketbol topunun çizgilerinin, dokusunun katmanlar ile çizim aşamalarını anlatıyorum.

Basketbol topunun çizimi

Basketbol topunu çizmek için 350 x 350 px ölçülerinde bir daire çizerek başlıyorsun. Topu çizmek için kullandığım renk numraraları bunlar. #ffdd55 - #ca6408 - #9f4f06 İpucu: Kolaylık olsun diye çizdiğim dairenin kopyasını alıp kenara ayırdım. Daha sonraki işlemlerde bu kopyayı çoğaltarak kullanıyorum. Çizdiğin daireye renk geçişi veriyorsun. Kenardaki daireden kopya alıp ona kenar çizgi kalınlığını 22 olarak ayarlıyorsun. Çizgi rengi koyu kahverengi ( #9f4f06 ) olacak. Çizgiye blur efekti veriyorsun. Dolgu rengini kaldırıyorsun.

Bu dairenin bir kopyasını daha alıp kenar çizgisini ve verdiğin efekti kaldırıyorsun. Dolgu rengi veriyorsun. Daha sonra her ikisini seçip sağ tuşla açılan pencereden Set Clip seçeneğini tıklıyorsun. Bu işlem içe doğru blur efekti verilmiş bir daire çizgiyi oluşturuyor. Bu daireyi renk geçişi verdiğin dairenin üstüne hizalıyorsun.

Inkscapede rehber çizgileri açmak

Çizgileri oluşturmadan önce Görünüm sekemsinden Rehberler bölümünü tıklıyorsun. Bu rehber çizgileri açmanı sağlaycak. Rehber çizgileri çıkarmak için ekranda görülen cetvel bölümüne gittiğinde çıkan üçgen düğmesini işaretleyerek ekrana sürüklemelisin. Üstde ve solda iki rehber çizgi bulunur. Çizmek istediğin nesnenin merkezi ne hizalayabilirsin. Rehber çizgilere ihtiyacın kalmadığında görünüm sekmesinden tekrar rehberler lünküne tıklayarak çizgileri kaldırabilirsin. Bir sonraki aşama basketbol topunu çizgilerini oluşturmaya geliyor. Çizgi kalınlığını 7 olarak ayarla. Dört farklı görünümdeki çizgileri çizip grupluyorsun. Basketbol topunun çizgilerini seçip grupluyorsun. Kopyaladğın daireden bir örnek daha alıp çizgileri onun içine yerleştirmen gerekiyor. Çizgiler aşağıda daire yukarıda olacak şekilde seçip set clip seçeneğiyle birleştiriyorsun.

Basketbol topunun dokusunu oluşturmak

Basketbol topunun dokusunu oluşturmak için altıgen çiziyorsun. Altıgenin dolgu rengini kaldırıp çizgi kalınlığı veriyorsun. Bu altıgen çizgiyi desen yapmak için Nesne sekemesinden Desen / nesnelerden desene seçeneğini tıklıyorsun. Oluşan deseni kopya daireden aldığın örneğe uyguluyorsun. Desende altıgenler büyük görünecektir. Onları deseni seçtiğinde çıkan kare tuşu ile küçültebilirsin. Bu desen verdiğin daireyi basket topunun bir altına hizalıyorsun. Matlığını yarıya azaltıp desenle olan işlemleri bitiriyorsun.

Son olarak basketbol topunun altına bir gölge ile çizimini bitirebilirsin.

Parlak cam tarzı top oluşturmak

Parlak cam tarzı top oluşturmayı videoda anlatıyorum. Basit renk geçişleriyle grafiğe bombelik vermeyi, görüntüyü farklılaştırmayı öğrenebilirsiniz.

Çiçek Deseni Çizimi

Bir çiçek desenini yaprağı çizerek başlayıp onu çiçeğe dönüştürmeyi anlatıyorum. Ayrıca Inkscape’de create tiled clones bölümünü kullanmayı da öğreneceksin.

Videomu izleyerek ya da makalemi okuyarak öğrenebilirsin.

Çiçek desenini çizmeye yaprağı çizerek başlamalısın. Dikdörtgen çizip oval yaparak bunu yol / nesneden yola seçeneğiyle vektörel hale getir. Dikdörtgenin alt kısmını daraltıp üst kısmını da genişleterek yaprağın şeklini oluştur.

Yaprağın iki kez kopyasını alıp, onları ilk kopyadan daha küçük olarak küçültmelisin. Farklı renkler vererek ayırt etmeyi kolaylaştırabilirsin. Turuncu ile sarı kopyayı seçerek yol / fark bölümüne tıkla. Sarı olan kopyanın bulunduğu alanı silmiş oldun. Daha sonra turuncu ve yeşil kopyayı seçip yol / birleştir diyerek bütün hale getir. Ben yaprağa mor renk verdim.

Çiçeği yuvarlak olarak çizebilmek için yaprağı seçtiğinde ortasında çıkan artı (+) işaretini tıklayıp yaprağın alt kısmına doğru çekmelisin. Bu işlem yaprağın daire şeklinde dönmesini sağlayacak.

Sıra çiçeği döndürme ölçülerini girmeye geldi.

Programın düzen bölümünden kopya oluştur / create tiled clones sekmesini tıkla. Sağ tarafta create tiled clones penceresi açılacak. Grafiği yuvarlak döndürmek için ölçüleri bu pencerede gireceksin.

Takip etmen gereken adımlar:

  • Simetrik bölümünde P1 basit çeviri seçili olacak. Altdaki satırlar kısmına 1 ve 20 yazacaksın.
  • Değiştir bölümünde x koordinatı birinci kutuya -100.000 yaz. Y koordinatı ikinci kutuyada -100.000 yaz. Altdaki katsayı bölümü sıfır olacak.
  • Döndürme bölümünde ortadaki kutuya 18 yaz.

Bu ölçüler ile çizdiğin grafiği daire şeklinde döndürme ayarını yapmış oldun. Sağ altda bulunan oluştur düğmesine tıkla. Program çizdiğin yaprağın yanında çiçek halindeki kopyasını oluşturacaktır.

Çiçekde renk değişikliği için çizdiğin yaprak üzerinde bu işlemleri yapmalısın. Yaprak grafiğine kenarlık rengi eklersen yaprakların birbirinden ayrı görünmesini sağlarsın.

Ben yaprağa renk geçişi de verdim. Yaprakda yaptığın tüm değişiklikler çiçekde görünecektir.

İlk çizdiğim yaprak grafiğine de aynı ölçüler ile oluştur komutunu verdim. Ve bir çiçek daha oluşturdum.

Yukarda söz ettiğim grafiği döndürme ölçülerini not edersen farklı grafikleri de daire şeklinde döndürebilirsin.

Çikolata grafiği nasıl çizilir?

Vektörel çikolata ve paketinin çizimini nasıl yapabileceğinizi anlatıyorum.

Çizgili metin efekti nasıl verilir ?

Grafik çizimlerinde metinlere farklı efektler vererek güzel görünümler çıkarmak mümkün. Sade çizgi efekti ve renk geçişiyle metnin nasıl değiştirilebileceğini göstermek istedim.

Videoyu izleyerek ya da makalemi okuyarak nasıl yaptığımı öğrenebilirsin.

Metni yazıp büyüklüğünü ayarladım.

Metnin dolgu rengini kaldırıp çizgi rengini de beyaz verdim.

Daha sonra çizgiyi düzden noktalı seçeneğine değiştirdim.

Çizgilerin kesik değil yuvarlak olması için çizgi stilinden yuvarladım. Aşağıdaki resimde çizgi ayalarını görebilirsin.

Çizgilerin başlangıç ve bitişleri yumuşak bir yuvarlaklığa kavuştu.

Bir sonraki aşamada metnin kopyasını aldım. Bu kopyanın çizgi stilini kaldırdım. Metne koyu pembe renk verdim. Renk geçişini koyu renkten zemin renge doğru verince aşağıdaki resimde gördüğün görüntü çıkmış oldu.

Çizgili metni en üste alıp işlemi sonlandırdım.

Çok boyutlu wallpaper

Daire Logo Çizimi

Birbirine geçmeli iki daireden logoyu nasıl oluşturabilirsiniz. Kolay ve hızlı bir şekilde logonun çizimini anlatıyorum.

Damlayan yazı efekti

Damlayan yazı efektini Galada fontunu seçerek yazdım. Açık kahverengi bir renk verdim. Metni yol /nesneden yola sekmesiyle vektörele çevirdim. Metnin harflerini tek tek düzenleyebilmek için, metin seçili iken grubu çöz düğmesini tıkladım.

Birinci harfden başlayarak damlayan bölümlerin çizimlerini yapmaya başladım. Harfde damla yapmak istediğim iki noktayı seçip arasına bir nokta ekledim. Eklediğim noktayı aşağı doğru çekerek damla görünümü verdim. Burda dikat etmen gereken kenarlardaki noktaların paralelliğini bozmadan şekil verebilmek. Her harfte istediğim alanlara damlarları bu yöntemle çizdim.

Damlaların çizimi bittiğinde metin aşağıdaki görünüme kavuştu.

Metne biraz daha efekt vermek istedim. Metnin kopyasını alıp kenar çizgisi verdim. Çizgilere blur efekti ekledim. Bu çizimin bir kopyasını alıp kenar çizgisini ve blur efektini kaldırdım. Çizgili ve üstüne çizdiğim metni seçerek mouse’un sağ tuşu ile açtığım menüden set klip seçeneğini tıkladım. Bu işlemi her harf için tek tek yaptım. İçe doğru flulaşan çizgilerin olduğu bir görünüme dönüşmüş oldu.

Her bir harfi ilk çizdiğim damla metnin üstüne hizaladım. Son olarak harflerin farklı bölümlerine ışık verecek olan beyaz çizgileri çizerek grafiğimi bitirdim.

Defter grafiği nasıl çizilir

Desen kopyaları oluşturmak Create tile Clone

Basit desen motiflerinin kopyalarını nasıl oluşturabilirsiniz. Inkscape’de create tiled clone bölümünü kullanaran birbirinden güzel desen örneklerini ve motiflerini nasıl oluşturabilirsiniz. Bu bilgileri videmu izleyerek öğrenebilirsiniz.

Dönen metin nasıl yapılır?

Elmas Çizimi Nasıl Yapılır ?

Vektörel elmas grafiği çizimini nasıl yapabilirsin ? Öğrenmek istiyorsan videoda ve makalemde bunu anlatıyorum. Katmanlar ve renk geçişleriyle grafiğin görünümünü değiştirmenin ne kadar kolay olduğunu göstermeye çalıştım.

Çizimi Inkscape programında yaptım. Elmas grafiğine beşgen çizerek başladım. Beşgeni ters çevirip üst menüden yol sekmesinden nesneden yola seçeneğini tıkladım. Beşgeni vektörel hale getirmiş oldum. Üstdeki iki noktayı aşağı doğru çekip elmasın üst kısmını oluşturdum. Altdaki tek noktayı da biraz daha aşağı çekerek elmasın genel görünümünü oluşturdum. Bir sonraki aşamada rengini mavi olarak değiştirdim.

Mavi renk grafiğin kopyası aldım. Bu ikinci kopyanın rengini daha açık mavi olarak ayarladım. Kenarlardan içe doğru daralttım. İkinci grafiğin de kopyasını alıp daha açık mavi renk verdim. Bu grafiği daha fazla daraltıp ortaya hizaladım. Böylece üç ayrı katman oluştu.

Bir kare çizerek onu döndürüp grafiğin üst kısmına hizaladım. Bu kareyi de yol sekmesinden nesneden yola diyerek vektörel hale getirdim. Kenardaki noktaları alt katmandaki grafiğe doğru genişlettim. Kareye renk geçişi verdim. Çizdiğim kare grafiğin iki tarafına üçgen çizip renk geçişi verdim. Sıra kenarlardaki son üçgenleri çizmeye geldi. Onları da köşelere gelecek şekilde çizip, renk geçişleri verdim. Elmasın üst bölümündeki parlaklık veren bölümleri bitirmiş oldum.

Alt bölümdeki parlaklıkları oluşturacak üçgenleri çizmeye geldi sıra. Önce ortadaki iki üçgeni çizip renk geçişi verdim. Bu üçgenlerden birini kopyalayıp ağ ve soldaki ikinci üçgenleri oluşturdum. Köşelerde olan uyumsuzlukları giderdim. Bu üçgenlerde renk geçişini de hafif aşağı doğru çektim. En kenarda bulunan üçgenleride bir önceki üçgenin kopyasını alarak oluşturdum.

Elmas grafiğine küçük parlamalar verecek yıldızı çizmeye geldi sıra. Yıldız düğmesiyle beş noktalı yıldızı çizip kenarlarından incelttim. Beyaz renk verip küçülttüm. Grafiğin koymak istediğim bölümüne hizaladım. Blur efekti verip parlayan yıldız görünümüne dönüştürdüm. Yıldızın bir kopyasını alıp küçülterek sağ üst bölüme yerleştirdim.

Elmas çizimini tamamlamış oldum. Elmasa gölge verip zemin rengini de vererek çizimi bitirdim.

Farklı vektörel kalp çizimleri

Bu yazımda altı farklı kalp çizim yöntemini gösteriyorum.

Vektörel kalp çizimlerini ücretsiz olarak bulabileceğin bir çok site var. Ama kendim çizerek öğrenmek istiyorum diyorsan sana bunu öğretebilirim. Yapılış şeklindeki küçük ayrıntılar dışında her biri kolay ve hızlı kalp çizim örneklerini göstereceğim.

Birinci kalp çizim yöntemi

Bir daire ve onu ortalayan dikdörtgen çizerek başlıyorsun. İkisini seçip yol – nesneden yola diyerek vektörele dönüştürüyorsun. Yine yol –fark diyerek daireyi ortadan kesiyorsun. Bezier düğmesiyle dairenin altına bir üçgen çiziyorsun. Üçgenin sağ kenarı düz olmalı. Üçgenin noktalarının düzgünlüğünü kontrol ettikten sonra iki nesneyide seçerek yol-birleşim diyerek birleştiriyorsun. Çizdiğin üçgenin sol kısmındaki düz çizgiyi yuvarlayarak kalbin yarım görünümünü oluşturuyorsun. Burada dikkat etmen gereken nesnelerin birleştiği bölümde iki nokta olacaktır. Birini silmen çiziminin daha sağlıklı şekil almasını sağlar. Yarım kalp çizimini seçerek kopyasını al ve ters çevir. Ctrl+shift ile sürükleyerek diğer parçanın yanına getir. Her ikisinide seçerek yol-birleştir diyerek tek parça haline getir.

Bu son birleşme işleminden dört nolu kalp çiziminde kullanacağım yarım kalp çiziminin bir kopyasını aldım.

Bombeli bir kalp çizimini bitirmiş oldun.

İkinci kalp çizim yöntemi

Bir daire çizerek onun kopyasını alıyorsun. ctlr+shift ile yana kaydırıyorsun. Daireleri tam ayırmadan birleşik olarak bırakıyorsun. Her ikisini de seçip yol-nesneden yola diyerek birleştiriyorsun. Birleşen dairelerin alt kısmında kalan üç noktayı seçip siliyorsun. Yanlarda kalan iki noktayı da seçerek aralarını düzleştiriyorsun. Ve düzleşen çizginin tam ortasına bir nokta ekliyorsun. Bu noktayı aşağı doğru çekerek kalbin alt sivri bölümünü oluşturuyorsun. İstediğin büyüklüğe gelince bırakıyorsun. Yanlardaki iki noktayı yuvarlatacak düğmeye tıklayınca ortaya güzel bir kalp çizimi çıkıyor.

Üçüncü kalp çizim yöntemi

Bu yöntemde çizgi olarak çizmeye başlıyoruz. Kalem düğmesini tıklıyorsun. Üst barda onun özellikleri çıkıyor. Soldan ikinci yuvarlak çizimi seçiyorsun. Yumuşaklık ayarını 50 yapıyorsun. Şekil bölümünde ise none seçili olacak. Mouse ile yarım kalp çizimini çiziyorsun. İlk denemende güzel olmazsa beğeninceye kadar bir kaç çizim yapabilirsin. Ve hangisi gözüne güzel geliyorsa onunla devam edersin. Çizgi halindeki kalbin düzeltilmesi gereken noktalarında rötuşlar yaptıkdan sonra içini renklendirip kenar çizgi rengini kaldıracaksın. Sadece çizgi olarak kullanacaksan çizgiyi istediğin renkte de bırakabilirsin. Bu örnekte ben içini renklendirmeyi tercih ettim. Yine yarım bir kalp çizimi yapmış oldun. Bu çizimin de kopyasını alıp ters çevirerek diğer parça ile birleştiriyorsun. Tek parça haline yine yol-birleşim sekmesinden getirebilirsin.

Dördüncü kal çizim yöntemi

Bu yöntemde kalbi efekt vererek çizeceğiz. Birinci kalp çiziminde yapıp, kopya olarak bir kenara aldığın parçayı alıyorsun. Yol sekmesindeki Path effects bölümünü tıklıyorsun. Sağ barda bu efektin penceresi açılıyor. Yarım kalp çizimini seçerek path effects penceresinde bulunan + işaretine tıklıyorsun. Küçük pencerede efektler çıkıyor. Bunların içinden Mirror symmetry efektini seçip add diyorsun. Bu ayna efekti yarım kalp çiziminin diğer tarafta kopyasını yaratıyor. Bu efekti farklı çizimlerde de kullanabilirsin aklında olsun.

Beşinci kalp çizim yöntemi

İkinci çizdiğin kalp çizimini kopyalıyorsun. Kalpden bağımsız bir nesne çiziyorsun. Bu herhangi bir çizim olabilir. Ben kare çizdim. Daha sonra kalbi seçip kopyalıyorsun. Çizdiğin nesneyi (kare) seçerek, path effects’den + tuşuna basıp Clone original path efektini seçip add düğmesini tıklıyorsun. Görünümde henüz hiç bir değişiklik olmayacaktır. Path effect penceresindeki Linked path bölümündeki birinci düğmeye tıklayınca efekti uygulama işlemini bitirmiş olacaksın.

Bu efekt kalp çiziminin üstünde birebir kopyasını oluşturuyor. İkisini ayırdığında bunu görebilirsin.

Altıncı kalp çizim yöntemi

Bu örnekte de kullanmak için diğer yaptığın kalp çizimlerinin birini kopyalayabilirsin. Kopyaladığın kalp çizimi seçili iken path effect penceresindeki + tuşuna basıp Hatches (rough) efektini tıklıyorsun. Bu efekt nesneyi çizgi haline getiriyor. Seçtiğin kalpde çizgilerden oluşan bir hale dönüşüyor. Kalp seçili iken sol bardaki üstden ikinci düğümleri kontrol ettiğin düğmeye tıklarsan çizgilerin üzerinde iki sarı iki de yeşil nokta çıkıyor. Yeşil noktanın sağındaki çizgileri sıklaştırır. Sarı noktanın sağındaki ise çizgilere eğim verir. Beğendiğin bir şekli verdikten sonra kalp çizimi bitmiştir.

Sende bu çizim yöntemlerinden hangisini beğendiysen onula değişik sevgililer günü grafikleri çizebilirsin. Gerisi senin hayallerine kalmış.

Güneş ışığı ve kırık spiral çizimi

Güneş ışığı grafiğini çizmek için iki farklı yöntemi videomda gösteriyorum. Çizdiğim güneş ışığı grafiğinden ise kırık spiral görünümünü nasıl yapabilirsiniz. onu anlatıyorum.

Gün batımı grafiği

Vektörel gün batımı grafiğini nasıl çizebilirsiniz tüm aşamalarıyla videomda anlatıyorum.

Hızlı Desen (Texture) Oluşturmak

Hızlı desen oluşturarak farklı wallpaper’lar greafikleri nasıl yapabilirsin.

Çizdiğin basit bir grafik motifini, desen haline getirip grafiklerin içine yerleştirmeyi nasıl yapabilirsin?

Inkscape’de bir deseni patern’e dönüştürmek ve onu vektörel olarak kullanmak çok kolay.

Ben beş örnek grafik çizip bunları patern haline getirdim.

Önce bir kare çizip onu yol / nesneden yola diyerek vektörele çevirdim. Daha sonra karenin bir köşesini silip üçgen yaptım. Üçgenin uzun kenarını içe doğru eğdim. Kopyasını alıp tekrar kare halinde hizaladım. Bu kareyi grupladım.

Sıra hazırladığım bu deseni patern haline getirme işlemini yapmaya geldi. Nesne sekmesinden desen / nesnelerden desene seçeneğini tıkladım. Bu işlem grafiği bir paterne dönüştürdü.

Program her hazırladığın paterne, patern ile başlayan ve numarayla biten bir isim verir. Hazırladığım paterni doldur ve çiz bölümünde patern850 olarak program hazırladı. Paternleri doldur ve çiz bölümündeki örüntü düğmesine tıklayarak görebilirsin. Bu bölümde Inkscape’in hazır başka paternleri de bulunur.

Hazırladığım paterni uygulamak için dikdörtgen çizdim. Dikdörtgen seçili iken örüntü düğmesine tıkladım. Paterni program dikdörtgene uyguladı. Kare düğmesi seçili iken patern uyguladığım dikdörtgende şekil değişiklikleri yapabilirim. Büyültmek, küçültmek ya da köşeleri yuvarlamak gibi.

Bir önemli nokta da, kare tuşu seçili iken patern uyguladığım dikdörtgenin kenarında çıkan üç nokta. Bunların her birinin farklı görevi var.

• Yuvarlak olan desenin yönünü değiştirir. • Kare olan deseni büyütmek ve küçültmek için kullanılır. • Çarpı (x) işareti olan desenin çizdiğin şekil içinde nasıl konumlandırmak istiyorsan onu belirlemeni sağlar.

Eğer patern haline getirdiğin desende değişiklik yapmak istersen onu tekrar vektörel haline getirmen gerekiyor. Bunun için yaptığın patern işlemini geriye almalısın. Nesne sekmesindeki desen / desenden nesnelere bölümüne tıklayarak yapabilirsin.

Desenleri başka dosyaya kopyala yapıştır ya da sürükle bırak yöntemi ile aktarabilirsin. Şekil olarak aktarma işlemi gerçekleşir. Ama patern numarası ilk çalıştığın svg dosyada kalacaktır.

Hazırladığım üçgende küçük renk ve şekil değişiklikleriyle üç farklı desen oluşturdum. Bu yöntemi hazırladığın tüm desenlerde kullanabilirsin.

Son olarak yıldız çizerek onda şekil değişikliği yapıp bir desen daha oluşturdum. Yıldız düğmesi seçili, iken üst barda çıkan köşeler kutusundan klasik yıldızın uç noktalarını çoğalttım. Rounded kutusuna da uçlarda yuvarlaklığı sağlamak için 0.500 yazdım. Yıldız bir çiçek haline dönüştü.

Yine nesne sekmesindeki desen / nesnelerden desene bölümüne tıklayıp onu da desen haline getirdim. Diğer yaptığım desenlerden birini kopyalayıp örüntü bölümünden hazırladığım paterni uyguladım.

Gri Logo Çizimi

Renk geçişleri birbirinden güzel görünümler hazırlamamızı sağlar. Bu basit logoda gri ve beyaz iki rengi kullanarak logoyu oluşturdum.

Nasıl yaptığımı videoyu izleyerek ya da makalemi okuyarak öğrenebilirsin.

Bir daire çizerek başlıyorum. Daireye gri rengi veriyorum.

Dairenin kenar çizgisini dört piksel verdim. Kenar çizgisine koyu griden beyaza renk geçişi ayarladım. Aşağıdaki resimde gördüğün gibi sol alt köşeden sağ üst köşeye doğru hizaladım. Daha sonra bu dairenin kopyasını alıp küçülttüm.

Küçültüğüm dairenin kenar çizgi renk geçişini tersine çevirdim. Beyaz sol alt köşeye gri ise sağ üst köşeye gelecek şekilde ayarladım.

Grafik metnini gri renkte yazıp bir kopyasını aldım. Kopyanın rengini koyulaştırıp blur efekti vererek gri metnin altına indirdim.

Basit bir kaç işlemle logoyu çizmiş oldum.

Umarım bu ipuçları yararlı olmuştur. Düşüncelerini yorumlar bölümüne bırakmayı ve makalemi sosyal ağda paylaşmaktan çekinme. Pinterest’de paylaşmak için aşağıdaki resmi kullanabilirsin.

Inkscape’de mikrofon grafiği çizimi

Basit bir mikrafon grafiğini nasıl çizebileceğini bu videoyu izleyerek öğrenebilisin. Ayrıca iki nesneden birini kullanarak diğerini kesmek ya da onları birleştirmek dikkat edilecek noktalar.

Çizdiğin şekilleri gruplamak, eşit uzaklıklarda hizalamak öğrenebileceğin diğer ayrıntılar olacak.

Vektorel grafiklerin vazgeçilmezi renk geçişini kullanarak mikrofonun üst kısmındaki bombeliği oluşturma adımlarına da dikkat etmelisin.

Perspektif yazı tasarımı

Perspektif bir yazıyı inkscape’de nasıl yapabileceğinizi anlatıyorum.

Inkscape ile altıgen logo çizmek

Altıgen, renkli bir logoyu çizmeyi, renk geçişleri ekleyerek ortaya güzel bir desen çıkarmayı anlatıyorum.

Logoya klasik altıgen çizerek aşlamalısın. Köşeleri üst paneldeki round bölümünden 0.500 ölçü vererek yuvarlamalısın. Bir daire çizerek bunu altıgenini merkezine hizala.

Görünüm sekmesinden rehberler düğmesini tıkla. Bu işlem rehber çizgileri kullanıma açmak için. Inkscape’de iki rehber çizgi bulunur. Cetvelin üstüne gittiğinde üçgen çıkacaktır. Bu üçgene tıklayarak çizgileri istediğin yere sürükleyebilirsin. Çizgileri cetvelin üst ve sol bölümünden çekerek çıkarıp logonun merkezine ortala.

Bezier düğmesiyle airenin üst orta noktasından logonun sol alt kısmına doğru bir çizgi çizmelisin. Çizginin kalınlığını 2 ipksel olarak ayarla. Çizgiye tam şeklini veridikten sonra, ortasında çıkan artı (+) noktasını dairenin merkezine getir. Bu işlem çizginin kopyalarını aynı oranda döndürmeni sağlayacak. Çizginin kopyası alıp onun ucu logonu sağ tarafında gelmesi gereken yere kadar döndür ve bırak. Bir kopya daha alıp onuda aynı şekilde ucu yukarıya gelecek şekilde döndür. Rehber çizgilerine ihtiyacın kalmadığı için görünüm sekmesinden rehberler bölümüne tıkla ve onları kapat.

Altıgen şekli ve daireyi birlikte seçerek yol sekmesinden nesneden yola diyerek vektör haline getir. Yine yol sekmesinden fark seçeneği ile de dairenin bulunduğu alanın kesilmesini sağla.

Üç çizgiyi seçip yol sekmesinden çizgiden yola seçeneğini tıkla. Bu işlem onları vektör haline getirecektir. Daha sonra yine üç çizgi seçili iken yol sekmesinden birleştir seçeneği ile çizgileri birleştrimelisin.

Çizgileri ve altıgen logoyu seçip yol sekmesinden fark seçeneğini tıkla. Çizgilerin bulunduğu alanı kesmiş olacaksın. Logoyu parçalara ayırmak için altıgen seçili iken yol sekmesinden kopar bölümünü tıkla. Logoyu üç parçaya bölmüş olacaksın.

Logonun her parçasına farklı renk geçişleri vererek işlemi tamamlayabilirsin. Tüm parçaları seçip dört piksel kalınlığında kenar çizgisi ver. Kenar çizgisini beyaz olarak ayarla.

En alta bir gölge çizerek çizim işlemini bitirebilirsin.