Inkscape Nedir ?

Inkscape profesyonel kalitede vektör grafik yazılım programıdır. Açık kaynak bir yazılım olduğu için ücretsiz kullanabilirsiniz. Profesyonel tasarımcılar da dahil olmak üzere Dünya çapında grafikerler Inkscape’i tercih ediyorlar. Windows, Mac, Osx ve GNU/Linux sistemlerinde sorunsuz çalışabiliyor.

Program hakkında daha fazla bilgiye inkscape.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Özellikleri nelerdir?

Inkscape vektörel grafik programı olarak kapsamlı özelliklere, basit bir ara yüzüne ve çoklu dil desteğine sahip. SVG uzantılı dosya kullanan Inkscape grafiklerinizde tüm detayları kontrol edebilmenizi sağlar. Program ayrıca AI, EPS, PDF, PS ve PNG türündeki dosyaları da açabilme ve işleme özelliğine sahiptir. Adobe Illustrator, Corel ve Xara Xtreme programlarının alternatifi olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Scribus, OpenOffice, Blender ve GİMP gibi programlarda oluşturduğunuz resimleri Inkscape’de uyum sorunu yaşamadan çalışmanıza devam edebilirsiniz. Inkscape JPEG, PNG gibi piksel tabanlı grafiklerde keskin ve net bir görüntü desteği verir. SVG uzantılı dosyaları Internet Explorer, Google Chrome, Safari, Firefox ve Opera dahil olmak üzere tüm modern web tarayıcıları destekliyor. Bu nedenle oluşturduğunuz SVG grafikler web sitelerinizde sorunsuz çalışacaktır. Eğer hızlı bir şekilde SVG dosyası görüntülemek isterseniz, sadece bir web tarayıcısı ile açabilirsiniz. SVG aynı zamanda mobil cihaz platformları, iOS ve Android’de kullanılabilir.

Özetle Inkscape masaüstü ve mobil tarayıcılar için geniş bir destek sunmasının yanı sıra diğer bir çok grafik uygulamalarını yapmanızı sağlar.

Inkscape Nereden yüklenir?

Programı bilgisayarınıza bu linkten indirebilirsiniz.

Açılan sayfada bilgisayarınızda kullandığınız sisteminin logosunu tıklayarak indirme işlemini başlatabilirsiniz. Doğru ve güncel sürümü yüklemenizi tavsiye ederim. Açık kaynak bir yazılım olduğu için ücretsiz yükleme imkanına sahipsiniz. Ayrıca Inkscape.org sitesinde program ile ilgili yeni özellikleri, haberleri okuyabilirsiniz. Diğer Inkscape kullanıcıları ile sohbet edebilir karşılaştığınız sorunları paylaşabilirsiniz. Sıkça sorulan sorular bölümünden de merak ettiğini bilgileri öğrenebilirsiniz.

Inkscape Türkçe Ayarlama

Inkscape’de Türkçe dil ayarını kısaca nasıl yapabileceğini öğrenmek istemez misin? Aşağıdaki videodan bunu hemen öğrenebilirsin.

Inkscape Genel Görünüm ve Arayüz Tanıtımı

Inkscape kuruluşu tamamlanıp açılınca ekranınıza gelecek görüntü aşağıdaki gibidir.

Şimdi inkscape arayüzünü tanımak için kısa bir tur atalım. Önce programın menüleri, araçları ve diyalog düzenin inceleyelim.

View / Show-Hide (Görünüm – göster /gizle) sekmesinden tek tek programın sağ, sol ve üst düğme barlarını açar ya da gizleyebilirsiniz.

Commands Bar (Üst Komut Düğmeleri)

Bu bölümde bir çok programda olduğu gibi yeni döküman açmak, saklamak, yazıcı çıktısı almak, ileri – geri, kes, kopyala, yapıştır düğmelerini görebilirsin. Bu sütunda ayrıca sayfa yakınlaştırma ve uzaklaştırma düğmeleri, nesneleri çoğaltma, gruplama, katmanlarla çalışma düğmeleri, renk vermek, hizalama ve belge özelliklerini ayarlıyacağımız denetimler bulunuyor. Bu düğmelerden herhangi birine tıklarsanız sağda o düğmenin fonksiyonlarını göreceğiniz panel açılır. Grafiklerinizde bu sağ panel sıklıkla kullanacağınız bölümdür.

Snap Kontrol Bar

Bu bar sağ tarafda açılır. Çizdiğimiz nesneleri tam olarak hizalama, ortalama, taşıma veya birbilerine yapıştırmak gibi kontrolleri yapmamızı sağlıyor. Bu denetim barını aktif etmek için en üst butona basmak gerekiyor. Gene aynı butondan snap barı devre dışı bırakabilirsiniz.

Toolbox ve Tool control bar

Bu iki bar sütunu birbiriyle ortak çalışıyor. Soldaki toolboxdan tıkladığımız bir düğmenin fonksiyonları hemen üstdeki tool control barda açılıyor. Bu bize çizmek istediğimiz nesnenin ayarlarını yapma olanağı sunuyor.

Rulers ve Scroolbarlar

Rulers (Cetvel) çizim yaparken ölçüm kolaylığı sağlıyor. Scroolbarlar ise sayfada hareket esnekliği veriyor. İki adet Scrool barımız var. Sağ scroolbar ile dökümanı yukarı aşağı alt scroolbar ile de sola sağa kaydırma kolaylığı sağlıyor.

Palet

Çizdiğimiz nesnelerin renklerini değiştirme amaçlı kullanılıyor. Paletin sağdaki ok sekmesini tıklayarak paleti dilediğimiz şekilde özelleştirebiliriz. Burada palet görünümünü küçük yada orta ölçekte görünmesini sağlayabiliriz. Ayrıca farklı renk paletleri seçerek projelerimizde dilediğimiz gibi kullanabiliriz. Renk paletinin altındaki scrool bar ile paleti ileri geri götürüp farklı renkleri seçmek mümkün.

Status bar

Bu bölüm nesnenin özelliklerini renk bilgisini, hangi katmanda çalıştığımızı, dökümanın ölçülerini ve görünüm yüzdesini gösterir. Ayrıca seçilmiş bir nesne hakkında bilgilerde bu panelde yer alır.

Buraya kadar Inkscape’in arayüz elemanlarının görmüş olduk. Bir sonraki makalede inkscapede yeni belge nasıl açılır ve özellikleri nasıl belirlenir bu linkten öğrenebilirsin.

Inkscape programı ile yapabileceğin grafiklere örnekler görmek için  bu linkten ulaşabilirsin.

Videodan izleyerek öğrenmek istiyorsan youtube kanalımı ziyaret edebilirsiniz.

Inkscape’de Temel İşlemler

Inkscape’de yeni belge nasıl açılır?

Bu makalemde yeni Inkscape dosyası nasıl açılır? Dosyanın özellikleri nasıl değiştirilir bunu öğreteceğim. Inkscape’de her açılışda boş bir belge otomatik olarak gelir. Program boş bir belge olmadan çalışmaz. Yeni bir belge açmak için File /New (Ctrl+N) ile açabilirsiniz. Ekranda standart bir svg dosyası açılacaktır.

Eğer belli ölçülerde bir dosya açmak istiyorsan File/New from template (Ctrl+Alt+N)  düğmesine tıklamalısın. Gelen ekrandaki şablonlardan birini seçebilirsin. Seçtiğin şablonun ölçülerinde bir belgeyi program sana oluşturacaktır. Bir kartvizit ya da ikon gibi çalışmak istediğin bir hazır template seçeneği işini görecektir.

Inkscape’de belgenin ölçüleri nasıl değiştirilir?

File/Document properties (Shift+Ctrl+D) düğmesini tıklamalısın.. Diğer seçenek ise Commands barda bulunan Document properties (üst panel sağdan ikinci düğme) düğmesi.

Document properties panelinden Page sekmesi belgenin ölçülerini ve diğer özelliklerini düzenleyebileceğin paneldir. Projene başlarken belgede kullanacağın ölçü birimini seçerek işe başlamanı tavsiye ederim. Pixel, cm, mm gibi bir çok ölçü biriminden birini seçebilirsin. Ben çalışmalarımda çoğunlukla pixel ölçüsünü kullanmayı tercih ediyorum. Daha sonra belgenin ölçülerini ayarlaman gerekir. Bunu da Page sekmesindeki Custom size bölümünde bulunan width ve height yazan alana istediğin ölçüleri girerek yapman mümkün.Gerekli bilgileri girdikten sonra program belgeyi istediğin özelliklerde hazırlayacaktır. Paneli kapatıp çalışmaya başlıyabilirsin.

Bir diğer kolay belge ölçüsü ayarlama seçeneğini de göstermek istiyorum. Çalışıtığın grafiğin ölçülerine göre belgeyi otomatik ayarlamak isteyebilirsin. Bunun için yapman gereken Document properties panelindeki Resize page to content sekmesinden Resize page to drawing or selection düğmesine tıklaman yeterli olacaktır. Program sana otomatik olarak sayfayı grafiğin ölçüsünde ayarlıyacaktır. Aşağıdaki resimde de çizdiğim karenin ölçülerinde bunu nasıl yaptığımı görebilirsin.

Inkscape’de dökümanın özellikleri nasıl ayarlanır?

Belge özelliklerini yukarda da söz ettiğim gibi Document properties panelinden yapıyoruz. Değişikliğini yaptığımız bu özellikler sadece açtığımız belge için geçerli oluyor. Inkscapede her açıldığında programın otomatik ayarlarına göre belge açacaktır. Bu nedenle yaptığımız her çalışmada bu panelden istediğimiz özelliklerin ayarlarını yapmamız gerekir. Aşağıda kısaca panelin sekmelerini tanıtacağım.

Document properties panelinin ilk sekmesi Page. Bu sekmede sayfa genel görünüm özellikleri değiştiriliyor. Sayfanın boyunu, kullanacağın ölçü birimini, sayfa kenarı çizgilerini iptal etmek gibi seçenekleri kullanabilirsin. Sonraki sekmeler Guides, Grid, Snap ile grafiklerde kullanacağın klavuzların özelliklerini belirleyebilirsin. Color ve Scripting sekmeleri renk profilleri ve komut dosyalarına erişime izin verir. Metadata ve License lisanslama bilgilerini ve belgeye ekleme olanağı veriyor.

Inkscape’de Dışarı Aktarmak

Inkscape’de güzel bir tasarımı bitirdin ve bunu yayınlamak istiyorsun. Neyse ki Inkscape grafiklerini kolayca diğer dosya türlerine çevirerek dışa aktarmak (export) konusunda bir çok seçeneğe sahip. Sana birbirinden farklı beş dışa aktarma yönteminden söz edeceğim. Bunlardan hangisi senin için uygun olursa onu kullanabilirsin.

Dışa aktarma - Export png image

Önce Inkscape’in export bölümünü anlatarak başlayayım. Programın her bölümü Türkçe’ye çevrilemediğinden dışa aktarma işlemi için export düğmesini tıklaman gerekiyor. Bunun için dosya düğmesinden export bölümünü tıklayıp aşağıdaki ekranı açmalısın.

Inkscape export paneli

Burada sayfa, çizim, seçim ve özel sekmeleri bulunur. Her biri farklı dışa aktarma işlemi için kullanılır. Sayfa bölümünden tüm sayfayı, çizim bölümünden çalıştığın dosyadaki tüm çizimleri, seçim de ise sadece seçilen grafiğin dışa aktarılma işlemi yapılır.

Export As bölümünde grafiği kaydetmek istediğin yeri seçmelisin. bu ayarı yaptıktan sonra dışa aktar düğmesine tıklayınca program işlemi gerçekleştirir.

Export kalitesini program 96 dpi olarak otomatik ayarlar. Bu en iyi png kalitesinde exportlamanı sağlar. Inkcape grafikleri .png uzantılı olarak dışa aktarır. Ama pdf , eps, ps, html vb. bir çok seçenek de var. Dosyayı farklı kaydet seçeneğinden bu tür dosya uzantıları ile çalışmalarını exportlayabilirsin.

Gene bu alanda dışa aktarılacak alanın genişliğini ve yüksekliğini ayarlıyabilirsin. Gimp gibi piksel tabanlı bir resim düzenleyici program da kullanacaksan piksel boyutu önemlidir. Buna dikkat etmelisin. Bununla birlikte baskı kulanımı için dışa aktarıyorsan dpi ayarını uygun bir şekilde ayarlamalısın. Masa üstü yazıcısa 150 dpi yeterlidir. Ancak ticari basımda yazdırmak için 300 dpi çözünürlüğü ayarlanmalıdır.

Şimdi export penceresinden farklı dışa aktarma yöntemlerini anlatayım.

Tüm sayfayı dışa aktarmak

Export penceresindeki sayfa sekmesinden bunu yapabilirsin. bu alanda export as bölümünden çalışmanı nereye kaydetmek istiyorsan onu ayarlamalı ve dışa aktar düğmesine tıklamalısın. Program işlemi gerçekleştirecektir. Kaydettiğin adreste .png uzantılı olarak bunu görebilirsin.

Tüm grafiği dışa aktarmak

Bu bölümde de dışa aktarma mantığı aynıdır. Export as’den kaydetmek istediğin yeri ayarlar ve dışa aktar düğmesini tıklarsın. Farklı olan ise sadece sayfa içindeki değil sayfa dışında olan grafikleri de dışa aktarmış olursun. Bu istediğin bir şey ise sorun yok.

Seçili grafiği dışa aktarmak

Exportlamak istediğin grafiği seçerek kaydetmen gereken yeri ayarlamalısın. Sonra dışa aktar düğmesine tıklarsan program işlemi gerçekleştirecektir. aşağıdaki resimde pembe sticker’ın exportlanmış halini görebilirsin.

Grafiğin bir bölümünü dışa aktarmak

Dışa aktarmak istediğin bölümde grafiğin üstüne bir kare çizmelisin. Grafiğin dışında bir çerçeve istemiyorsan kareyi renksiz hale getirip exportlama işlemini yapabilirsin. Bir çerçeve istiyosan bunu çizip daha sonra dışa aktarman gerekir. Bu bölümü videoda ayrıntılı olarak anlatıyorum.

Birden fazla grafiği aynı anda dışa aktarmak

Aynı dosya içine grafikleri ayrı ayrı exportlama işlemini batch export ile yapabilirsin. Expotlanacak grafileri seç, exportlama alanını ayarını yap ve export as düğmesinin altındaki batch export’u seç ve dışa aktar düğmesini tıkla. Program seçtiğin her grafik parçasını ayrı ayrı kaydettiğin alana png olarak atacaktır. Batch export alanının aktif olması için birden fazla nesneyi seçmiş olmalısın.

Exportlama işlemini bitirdiğinde panel kendilinden kapanmaz. Sağ üst köşedeki x işaretinden kapatabilirsin. Exportlama ile ilgili bir sorun olursa bana aşağıdan iletebilirsin.

Inkscape İpuçları

Inkscape’de Kullanışlı 8 İpucu

Inkscapede tasarım yaparken kullanabileceğiniz ve kolaylık sağlayan 8 ipucundan söz ediyorum.

Inkscape’de baskıya uygun pdf oluşturmak

Inkscapede bakı nasıl yapılır? Baskıya uygun kaliteli pdf dosya nasıl oluşturulur? Sayfanın ölçülerini nasıl ayarlarım vb. soruların varsa videomu izleyerek öğrenebilirsin.

Inkscape’de ai uzantılı dosyayı açmak ve kaydetmek

Farklı formatlarda çalıştığın projelerini bir başka programda açarken zorlanabiliyoruz. Inkscape kolay ve sorunsuz kullanımı ile benim favori grafik programım. Bir çok formatda çalışmalarımı kaydetmemi ve açmamı sağlıyor. Üstelik grafikleri tekrar düzenlememe de izin veriyor. Bu yazımda ai (Adobe Illustrator) uzantılı dosyalarını Inkscape ile açmayı ve yine ai uzantılı olarak kaydetmeyi nasıl yapabileceğini anlatacağım.

1) Inkscape’de ai uzantılı olarak kaydetmek

Hazırladığın grafiğini dosya sekmesindeki farklı kaydet seçeneğini kullanarak .pdf uzantılı olarak kaydetmelisin. Daha sonra çalışmanı kaydettiğin bölümde .pdf uzantısını .ai olarak değiştirmelisin. Bu kadar basit. Dosya pdf formatından ai formatına dönüşecektir. Tekrar onu açıp üzerinde değişiklikler yapıp kullanabileceğin halde olacaktır.

2) Inkscape’de ai uzantılı dosyayı açmak

Bunu yapmak için iki yöntem ver. Birincisi boş bir inkscape dosyası açar ve onun içine sürükle - bırak ile aktrama işlemidir. Diğeri ise ai uzantılı dosyanın üstüne giderek onu inkscape ile aç seçeneğini kullanmaktır. Her iki yöntemde de inkscape dosyayı vektörel olarak açar. Üzerinde değişiklikler yapabilrisin.

Inkscape’de katmanlar ile çalışmak

Inkscape’de katmanlar ile çalışmak çizim yaparken büyük kolaylık sağlıyor. Nesneleri üst üste çalışırken alt katmandaki çizimlerin bozulması zorluklar çıkarır. Bu nedenle katmanları kullanmayı öğrenmek vektörel çizimlerinizde size yardımcı olacaktır. Aşağıdaki videoyu izleyerek öğrenebilirsiniz.

Inkscape’de kopyaları döndür efekti (renkli çizgiler)

Inkscape’de kopyaları döndür efekti ile grafiklerinizde ortaya çıkarabileceğiniz güzellikleri anlatıyorum. Bu videomda renkli çizgiler oluşturmayı düzenlemeyie bu efekt ile nasıl yapabileceğinizi anlattım.

Inkscape’de objeler ve katmanlar arasındaki fark nedir?

Inkscape’de objeler ve katmanlar birbirine benzeyen kullanım araçlarıdır. Objeler bölümünde objelerin tüm katmanlarını görebilir ve kontrol edebirlisiniz. Katmanlarda ise o katmanda bulunan birden fazla nesneyi topluca kontrol edebilirsiniz. Aşağıdaki videoda bunları ayrıntılarıyla anlatıyorum.

Inkscape’de renk paleti nasıl eklenir?

Inkscape’nin renk paletleri bölümüne kendi hazırladığın renk paletini nasıl eklersin? Ayrıca bu renk paletindeki renklerin isimlerini de nasıl değiştirebilirsin? Tün bunları videomda anlatıyorum.

Inkscape’de interpolate efekti

Inkscape’de interpolate efektini iki videoda ayrıntılı olarak anlatıyorum. Birinci videomda efektin nasıl kullanıldığını ve neler yapılabileceğini, ikinci de ise bu efektle yapılabilecek grafik örnekleri veriyorum.

Interpolate efekti iki nesne arasında birbirine doğrusal geçiş sağlıyor. Verilen adım sayısına göre şeklin birini diğerine dönüştürüyor. Dönüştürmek istediğini şekilleri vektörel grafiğe çevirerek bu efekti kullanabilirsiniz. Vektörel olmayan şekillerde hiç bir değişiklik yapmayacaktır. Daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki videolarımı izleyebilirsiniz.

Interpolate efekti 1

Interpolate efekti 2

Kartvizit tasarımı ve baskıya hazırlanışı

Inkscape’de örnek kartvizit tasarımı yaparak onu baskıya nasıl hazırlayabileceğiniz anlatıyorum. Baskı işinde çalışmadığım için yol göstermek amaçlı örnek bir video yaptım. Umarım yararlı olur.

Kullandığım fotoğrafların linkeleri:

Görüntüyü Vektörele Çevirmek

Herhangi bir görüntüyü vektörele nasıl çevirebilirsin? Jpg, png uzantılı dosyaları vektörele çevirip üzerinde istediğin değişiklikleri nasıl yapabilirsin?

Videomda bunları anlatıyorum. Inkscape’de görüntüleri vektörele çevirme özelliği var ve ben bunu severek kullanıyorum. Dilerim seninde işine yarayan bu bilgiyi öğrenip kullanabilirsin.

Inkscape Uygulamaları

Inkscape Uygulamalari

Insckape Versiyon Yenilikleri

Inkscape’nin 1.0 versiyonunda gelen yenilikler neler bunları videomda anlatıyorum.

Inkscape yeniliklerden söz eden link: burada