İçindekiler

Gimp ile fotografa filigran imza ekleme

Fotoğraflarınızı korumak amacıyla üstlerine filigran imzayı Gimp’de nasıl yapabileceğinizi anlatıyorum.

Fotoğrafa pokeh ışık parlaması ekleme

Bir fotoğrafa pokeh türü ışık parlamaları veremeyi nasıl yapabileceğinizi anlatıyorum.  Pokeh ışık parlamaları fotoğraf düzenlemelerinde farklı görünümler ve güzellikler katıyor.

Pexels.com’dan aldığım fotoğrafların linklerini aşağıda bulabilirsiniz.

Kullandığım fotoğraflar:

Fotoğraf 1 Fotoğraf 2 Fotoğraf 3

Fotoğrafı kesmek, kopyalamak ve basıma hazırlamak

Fotoğrafı istediğin ölçülerde kesip, başka dosyaya kopyalamak ve baskıya hazırlamayı anlatıyorum. gimp programında tüm bu aşamaları ayrıntılarıyla nasıl yapabileceğini videomdan ya da makalemden öğrenebilirsin.

Fotoğrafı kesmek

gimp programında kesme işlemini kırpma düğmesiyle yapıyorsun. kırpma düğmesine tıkladığında altda onun ayarlarını yapabileceğin bölüm açılıyor. önce sana bu panelin ayarlarını anlatayım.

gimp fotoğrafı kesme paneli

sadece etkin katman:

farklı katmanlarda çalıştığın bir projedeysen tek bir katmanı kesmeni diğerlerinin büyüklüklerinin aynı kalması için kullanılıyor.

büyümeye izin ver:

kesme işlemini yapacağın alanı seçerken seçimin büyütebilmek için seçiyorsun.

merkezden genişlet:

yaptığın seçimi merkezden dışa doğru büyüyecek şekilde seçmeni sağlıyor.

sabit:

kesme işleminin dikey ya da yatay dikdörtgen olaram kesme seçimini yapabileceğin alan. aspect ratio serbest kesim sağlarken, with yüksekliğe göre height’de genişliğe göre ayarlatıyor. size ise verdiğin ölçüde kesiyor.

konum:

kesme işlemini yapacağın konumun ölçülerini veriyor. bu alannın sağ üstünde px yazan kutudan farklı ölçülerde seçim yapıp kesebilirsin.

büyüklük:

kesme yaptığın alanın ölçülerini veriyor. bu alanın sağ üstünde px yazan kutudan farklı ölçülerde seçim yapıp kesebilirsin.

vurgulama:

kesim yapmak için seçtiğin alanın dışında kalan bölümü karartır. seçimini daha net ayırt etmeni sağlar. alt kısmındaki highlight opacity kısmından koyuluğun tonunu ayarlayabilirsin.

kılavuz yok:

seçim alanını içinde farklı kılavuz çizgiler oluşturur. bu bölümü tıkladığında onları görebilirsin.

fotoğrafı nasıl kesebilirsin?

Hiç bir ölçü vermeden serbest kesim yapmak istiyorsan kırmpa düğmesine tıkla ve seçimini yap. kesmek için seçimin içine, ya da enter tuşuna tıkla program fotoğrafı keser. eğer kesme işlemini beğenmez bir kez daha yapmak istersen hemen ctrl+z ile işlemi geriye alabilirsin. daha sonra fotoğrafın büyük ölçülerde ise onu görüntü-resmi ölçekle kısmından küçültebilirsin. resmi ölçekle bölümünde de farklı ölçü birimlerinden birini seçip istediğin ölçüyü vererek işlemi yapabilirsin.

Kullandığım örnek fotoğrafta cm ölçüsünde fotoğrafı küçültüm. 4.5 x 6 cm ölçüleri ayarladım. program kesin ölçülerde değil otomatik verdiğim ölçülere yakın bir şekilde yuvarlayarak ayarladı. çözünürlükte 300dp olarak kaldı.

fotoğrafı kopyalamak

boş bir dosyaya ya da başka bir fotoğraf üstüne aktarma işleminde takip edeceğin yol aynı. kopyalamak istediğin fotoğrafın üstünde iken düzenle – kopyala bölümüne tıkla. fotoğrafı aktarmak istediğin dosyaya geçip düzenle – yapıştır sekmesini tıkla. yapıştırma işlemini yapmış oldun. yalnız burada dikkat etmen gereken nokta fotoğrafı ayrı bir katman olarak yapıştırmaktır. bunu yapmak için yapıştır işleminden sonra katmanlar bölümündeki yeni katman düğmesine tıklamalısın. böylece yapıştırdığın fotoğrafda zeminden bağımsız işlem yapabilirsin.

fotoğrafı bastırmak

fotoğrafı hangi ölçülerde bastırmak istiyorsun? önce bunu belirlemelisin. gimp programı fotoğrafı farklı ölçülerde ayarlamanı sağlıyor. görüntü – resmi ölçekle bölümünü tıkladığında açılan pencereden bunu yapabilirsin. bu pencerede genişlik ve yükseklik bölümünün karşısındaki px yazan kutuya tıklarsan farklı ölçü birimlerini göreceksin. istediğin ölçü birimini seçtiğinde, fotoğrafın o anki ölçülerinin seçtiğin birimde karşılığını verir. gene bu pencerede benek/in yazan kutudan fotoğrafın çözünürlüğünü ayarlayabilirsin. kaliteli baskı için 300dpi yeterli olacaktır.

baskıya geçmeden önce gimp’de fotoğrafın inc ölçülerini not etmelisin.

ölçülerini hazırladığın fotoğrafı dosya - dışa aktar sekmesini tıkla ve kaydet. kaydettiğin fotoğrafı tıklayarak yazım işlemine başlayabilirsin. yazdırma aşamasında ölçü birmini inc olarak seçip programın verdiğin ölçüleri de girersen daha başarılı sonuç alabilirsin.

ben kullandığım örnekte fotoğrafı önce cm olarak istediğim ölçülerde küçülttüm. daha sonra bunun inc ölçülerini aldım. yazıcımda programın verdiği ölçüleri girerek yazım işlemini yaptım.

kullandığım fotoğrafın linki:

Fotoğraf

Fotoğrafı şeklin içine yerleştirmek

Inkscape de farklı şekillerin grafiklerin içine fotoğrafları yerleştirme yöntemlerinden söz ediyorum.

Fotoğrafın boyutlarını ayarlama

Hemen hemen her PC kullanıcısı gibi belirli bir nedenden dolayı büyük bir resmi yeniden boyutlandırmak veya sabit diskte biraz yer açmak zorunda kalabilirsin. Web sitene, blog sayfana yüklemek istediğin resmin boyunu yeniden ayarlaman gerekebilir. Profil resmini kullanacağın alan için küçültme ihtiyacı hissedebilirsin. Bu örnekler görüntünün boyutlarını değiştirmenin önemli olduğu alanlardan sadece bir kaçı.

Resmi değiştirmeden önce, bu işlem kalıcı olduğundan orijinal dosyanın bir kopyasını yapmalısın. Bir resmin boyutunu kilobayt cinsinden düşürmenin çözünürlüğünü azaltacağını ve dosyanın boyutunu artırmanın mutlaka çözünürlüğünü artırmayacağını unutmamalısın.

Şimdi sana Gimp programında resmin boyutunu nasıl değiştirebileceğini göstereceğim.

Okumaya devam edebilir ya da aşağıdaki videodan nasıl yapabileceğini izleyerek öğrenebilirsin.

Resmi sürükle bırak ile programa aktardıktan sonra görüntü sekmesinden resmi ölçekle bölümünü tıkla.

Görüntüyü ölçekle ekranı bu şekilde karşına gelecektir. Benim resmim 3264 piksel genişliğinde ve 2448 yüksekliğinde.

Genişlik bölümüne istediğin ölçüyü gir. Ben 700 piksel belirledim. Program genişlik ölçüsünü girdiğinde orantılı olarak yüksekliği de otomatik ayarlayacaktır. Ölçekle düğmesine tıklayınca resim otomatik olarak küçülecektir.

Resmi kaydetmek için dosya bölümünden görüntüyü dışa aktar bölümünü tıkla ve kaydet.

Fotoğrafın görüntü kalitesini kaybetmeden nasıl küçültüp büyütmek

Fotoğrafları görüntü kalitesini kaybetmeden küçültüp büyütmeyi nasıl yapabilirsin?

Yaptığın işlem küçültmek ya da büyütmek hangisi olursa olsun görüntü kalitesinde kayıp olacaktır. Önemli olan kullanacağın alana göre fotoğrafda doğru işlemi yapabilmek.

Eğer bir web sitesinde kullanmak için fotoğrafı hazırlıyorsan, hızlı indirlmesi önemli olacaktır. Bu nedenle de dosya boyu büyük fotoğrafa ihtiyacın olmayacaktır. Kullanacağın alana göre onu küçültebilirsin. Büyük ölçülerde görünmesi gereken fotoğrafları ayrıca hazırlaman gerekebilir. Gimp programında fotoğrafları farklı seçeneklerde küçültüp büyütebilirsin. Bu yazımda bunları anlatacağım.

Hiçbiri, Doğrusal, Kübik, NoHalo ve LoHalo seçenekleriyler küçültülmüş beş örnek. Her biri %100 görünümde ve aralarında bir fark görünmüyor.

Fotoğrafın özelliklerini görmek

Eğer kullandığın fotoğrafın özelliklerini öğrenmek istersen Görüntü sekmesinden Görüntü özellikleri seçeneğini tıklamalısın. Açılan pencerede fotoğrafın ölçüleri, dosya boyu, kapladığı alan ve benek sayısı gibi bilgiler bulunur.

Fotoğrafın ölçülerini değiştirmek

Fotoğrafın ölçülerini değiştirmek için Görüntü sekmesinden Resmi ölçekle seçeneğine gidiyorsun. Görüntüyü ölçekle isimli pencere açılıyor. Önce sana pencerede kullanacağın bölümlerden söz edeyim.

Görüntü boyutu: Fotoğrafın ölçülerini belirleyeceğin alandır. Piksel, yüzde, santimetre, inc ve metre gibi seçenekler bulunur. İstediğin ölçüleri seçerek görselini düzenleyebilirsin. Bu alanda bulunan kilitin açık olmamasına dikkat etmelisin. Açıkken yüksekliğini ve genişliğini farklı ölçülerde küçültüp büyütecektir. Kilit kapalıysa verdiğin ölçüde orantılı olarak işlemi gerçekleştirir.

X ve y çözünürlüğü: Fotoğrafların çözünürlük ayalarını yaptığın bölümdür. Burada da farklı ölçü birimleriyle çözünürlükleri ayarlayabilirsin.

Nitelik – Aradeğerleme: Bu yazımda ayrıntılı anlatacağım aradeğerleme bölümü. Aradeğerlemede açılan kutucukda beş farklı seçenek var. Hiçbiri, Doğrusal, Kübik, NoHalo ve LoHalo. Her birinin farklı kalitede fotoğraf işleme özelliği var. Fotoğrafı kullanacağın alana göre bunlardan birini seçerek işlemlerini gerçekleştirebilirsin. Şimdi her birini ayrıntılı anlatayım.

fotoğraf ölçülerini değiştirme seçenekleri

Fotoğrafı işlerken doğru seçenekleri kullanmak

Aradeğerleme bölümündeki Hiçbiri, Doğrusal ve Kübik seçenekelerini düşük çözünürlükte kullanacağın footoğraflarda tercih etmelisin. Ben web sitelerinde kullandığım fotoğrafları Kübik seçeneğiyle küçültüyorum. Yüksek çözünürlükteki fotoğraflar sayfanın yüklenmesini yavaşlatır ve bu hiç istemediğimiz bir şey.

Küçültülen fotoğrafların %400 büyütüldüklerindeki görünümleri.

Düşük çözünürlükte fotoğraf düzenleme seçenekleri

Hiçbiri: En düşük fotoğraf işleme seçeneği. Küçültürken fotoğrafın %100 görünümünde bir sorun görünmezken fotoğraf daha büyük ölçülerde bakıldığında bozulmalar görünür. Düşük ölçülerde kullanılacak fotoğraflar için uygundur.

Doğrusal: Fotoğrafı işlerden hafif renk geçişleri (linear) ile küçültüp büyütebilir. Düşük ölçülerde kullanılacak fotoğraflar için uygundur.

Kübik: Fotoğrafı küçük kareler halnde küçültüp büyütebilir. Düşük ölçülerde kullanılacak fotoğraflar için uygundur.

Soldaki %100 sağdaki %400 görünümü.

Yüksek çözünürlükte fotoğraf düzenleme seçenekleri

NoHalo ve LoHalo seçenekleri ise yüksek çözünürlükte kaliteli fotoğraf küçültme veya büyütmede tercih edilecek seçenekler. Bu seçenekleri kullanarak fotoğrafı büyütme işleminde diğerlerine göre program işlemi biraz daha yavaş yapar. NoHalo metinlerde daha başarılı büyütme sağlar. LoHalo ise özellikle insan görünümlerinde ten renginde yüksek kalitede büyütme işlemi yapar.

NoHalo: Yüksek çözünürlükte fotoğrafı küçültüp büyütebilir. Özellikle afiş vb. görüntü ve metinlerin karışık kullanıldığı projelerde tercih edilebilir. Metinlerde LoHalo seçeneğine göre daha iyi sonuç almayı sağlar.

Soldaki %100 sağdaki %400 görünümü.

LoHalo: Yüksek çözünürlükte fotoğraf küçültme ve büyütme işlemi yapar. Görüntü kalitesi açısından NoHalo’dan bir tık daha önde diyebilirim. Özellikle insan fotoğraflarında tendeki görüntü kalitesinde iyi sonuçlar verir. Her tür kaliteli fotoğraf işlemede kullanılabilecek bir seçenektir. İşlemi diğer seçeneklere göre biraz daha uzun sürede yapar.

Soldaki %100 sağdaki %400 görünümü.

Sonuç: tüm bu seçenekler hem büyütme hem de küçültme işlemlerinde kullanılabilir. Fotoğraflarını işlerken kullanacağın alanı dikkate alarak görüntüyü işlersen iyi sonuçlar elde edebilirsin.

Fotoğrafın kenarlarını yuvarlamak

Fotoğrafın kenarlarını yuvarlamak için kullanabileceğin bir kaç yöntem var. Videomda Gimp programında bunu yapabileceğin üç farklı seçenekten söz ediyorum. Hangisi senin için uygunsa onu kullanabilirsin.

Kullandığım fotoğrafın linki:

Fotoğraf

Fotoğrafın yönünü değiştirmek

Resmin yönünü değiştirmek çok basit bir işlemdir. Nereden ve nasıl yapabileceğini bilirsen hızlıca bunu gerçekleştirebilirsin. Resmi saat yönünde 90 derece veya tersine çevirebilirsin. Dikey ya da yatay çevirme de diğer seçeneklerden.

Şimdi sana Gimp programını kullanarak resmi 90 derece sağa döndürmeyi nasıl yapabileceğini göstereceğim.

Okumaya devam edebilir ya da aşağıdaki videoyu izleyerek öğrenebilirsin.

Gimp pogramını açıyorum ve resmi sürükle bırak ile programa aktarıyorum.

Görüntü sekmesinden döndür bölümündeki saat yönünde 90 derece döndürme seçeneğini tıklıyorum. Bu alanda resimde de gördüğün gibi yata dikey ve saat yönü ersine gibi seçenekler var. dilediğini kullanabilirsin. Program seçtiğin yöne fotoğrafı çevirecektir.

Fotoğrafı kaydetmek için dosya sekmesinden dışa aktar bölümün tıkla ve kaydet.

Fotoğrafın zeminini nasıl silebilirsiniz?

Resimlerin zeminini silmenin farklı yollarını öğrenmek istemez misin? Aşağıdaki videoyu izleyerek farklı resimlerde zemin temizliğini nasıl kolayca yapabileceğini gösteriyorum.

Fotoğraflardan grafik portreler oluşturmak

Bu videoda da herhangi bir fotoğrafdan grafik portre oluşturmayı anlatıyorum.

Fotoğraf

Fotoğrafları farklı şekillerde kesmek

Bu videoda GIMP ile fotoğraflarını istediğin şekilde nasıl kesebilleceğini öğrenebilirsin.

Kullandığım fotoğrafın linki:

Fotoğraf 1

Fotoğrafları yeniden nasıl renklendirebilirsiniz?

Fotoğrafta herhangi bir alanı seçip tamamen rengini nasıl değiştirebileceğinizi anlatıyorum.

Fotoğraftaki bir nesneyi silmek

Güzel bir manzara ya da poz yakaladığın fotoğrafın var. Ama orda küçük bir bölüm varki onu silebilmeyi istiyorsun. Öyleki hiç orda yokmuş gibi olsun istiyorsun. Bu yazımda fotoğrafta istemediğin nesneleri nasıl silebilirsin bunu anlatıyorum.

Fotoğrafı gimp programına aktardıktan sonra katmanlar bölümünde kopyasını alıyorum. Kopyanın üzerinde çalışmak istendiğinde tekrar orjinal olana dönmeyi sağlar. Bu nedenle her zaman kopya üzerinde çalışmanı öneriyorum.

Seçtiğim örnek fotoğrafta küçük kız çocuğunu hiç yokmuş gibi sileceğiz. Bu işlemi yapmak için kopyalama aracı düğmesini kullanıyoruz. Kopyalama aracı düğmesini tıkladığında alta onun seçenekleri çıkıyor. Işık geçirmezlik bölümünden kopyaladığın alanın şeffaflık derecesini belirliyorsun. Boyut bölümünden ise kopyalayacağın alanın büyüklüğü ayarlanıyor.

Kopyalama aracı nı seçtikten sonra sağ panelde bulunan silgilerden kenarları flu olan ikinci silgiyi seçiyorsun. Kopyalamak istediğin bölümün üstüne ctrl+mouse’un sol tuşu ile tıklıyorsun. Bu o alanı seçmeni sağlıyor. Daha sonra sileceğin nesnenin bulunduğu alana mouse ile tıklar yaparak nesneyi yok etmeye başlıyorsun.

Silmek istediğin nesnenin yakınındaki alanlardan kopya örnekleri alırsan daha başarılı sonuç elde edersin. Fotoğrafta nesneleri yok ederken ihtiyacına göre seçtiğin silginin boyunu ve ışık geçirmezlik ayarlarında değişiklikler yapman gerekebilir. Yaptığın kopyalamanın bazı adımlarını beğenmezsen ctrl+z ile işlemi geriye alabilirsin.

Nesneyi silerken bazı yerlerde tekrarlanan kopyalamalar belli olabiliyor. Bu alanları örtmek için sol tolbarda bulunan iyileştirme aracı isimli düğmeyi kullanabilirsin. Bu düğme de kopyalama aracı gibi çalışıyor. Kopyalamak istediğin alanı ctrl+mouse ile seçiyorsun. Seçtiğin alandaki görünümü ile iyileştirme yapmanı sağlıyor.

Nesneyi silme işlemi bitince fotoğrafı istediğin ölçüye küçültüp kullanabilirsin. Büyük ölçülerde olan fotoğrafta çalışmak daha iyi sonuç almanı sağlar. Yaptığın kopyalamalar fotoğraf küçülünce fark edilmeyecektir.

Kullandığım fotoğrafın linki: Fotoğraf 1

Fotoğrafta dışa taşan görünüm vermek

Bu videoda Gimp’de fotoğrafın bir bölümüne dışa taşan görünümü nasıl verebileceğinizi anlatıyorum.

Fotoğrafta kırmızı göz rengini düzeltmek

Fotoğraflarda kırmızı gözler ne kadar can sıkıcıdır değil mi? Pozun dahil bir çok şey harika görünürken gözlerindeki kırmızılık her şeyi mahveder. Bu sorunu nasıl düzeltebilirsin onu anlatacağım.

Makalemde ve videoda kullandığım fotoğrafı Pixabay.com sitesinden aldım. Fotoğrafın linkini makalemin altında bulabilirsin.

Fotoğrafı indirip Gimp programına aktardım. Tools bölümündeki elips seçim aracını seçtim. Elips seçim aracının seçeneklerinden geçerli seçime ekle bölümünü seçtim. Kenarları yumuşat bölümünü tıklıyorum.  Yarıçapı beş olarak ayarladım. Sabit bölümünü aspect ratio olarak seçtim.

Tüm bu ayarları yaptıktan sonra gözün kırmızı noktalı bölümüne oval çiziyorum. Diğer gözdeki kırmızı noktaya geçmek  için shift tuşuna basılı tutup ona da oval çiziyorum. İki gözdeki kırmızı noktaların seçimini bitirmiş oluyorum.

Daha sonra filters bölümünden enhance sekmesindeki kırmızı göz düzeltme seçeneğini tıklıyorum.

Kırmızı göz düzeltme başlıklı pencere açılıyor. Bu penceredeki eşik bölümünü sağa doğru kaydırıp istediğim renk değişimini elde ediyorum. Ok tuşuna basarak işlemi bitiriyorum. Gözlerdeki seçim çizgilerini kaldırmak için ise seçim bölümünden hiçbiri sekmesine tıklıyorum.

Gimp programında kırmızı gözü düzeltme seçeneğiyle bu işlem kolayca yapılıyor. Fotoğrafta kırmızı gözlü çıkmak gibi bir sorunun varsa bu yöntemle onu yok edebilirsin.

Kullandığım fotoğrafın linki:

Fotoğraf 1

Fotoğrafta renkleri canlandırma ve parklaştırma

Fotoğrafta solgun renkleri canlandırmayı öğrenmek istermisin? Sana iki farklı yöntemle nasıl yapabileceğini öğretebilirim.

Renk yoğunluğunu ve renk tonunu yeniden düzenleyebilirsin. Yapman gereken izleyeceğin yolu öğrenmek. Bu makalemde fotoğraflarda renkleri canlandırmayı, parlaklık ve keskinlik vermeyi öğretiyorum.

Birden fazla renk ve parlaklık verme yöntemi var. Kullanabileceğin iki seçeneği gösteren kılavuz hazırladım. Her iki yöntemde de adımları izleyerek fotoğraflarında istediğin düzenlemeleri yapabilirsin.

Seçenek 1

Birinci kullandığım fotoğrafın ilk ve sonraki halini aşağıda görebilirsin.

Kullandığım fotoğrafları Gimp programına aktardım.

Orjinal fotoğrafın her zaman bir yedeğini almanı öneririm. Yaptığın değişiklikleri beğenmezsen orjinalden alıp tekrar üzerinde çalışabilirsin.

İşlem yapacağım fotoğrafı katmanlar (layer) bölümünde iki kopyasını alıyorum. Üst katmanda çalışacağım için onu seçiyorum.

Renkler sekmesinden Solgunlaştır bölümünden Desaturate tıklıyorum. Açılan pencereden Luminance seçili olarak ok diyorum. Fotoğraf siyah beyaz hale geliyor.

Yine renkler sekmesinden Invert seçeneğini tıklıyorum. Fotoğrafın aldığı görünümü aşağıdaki görebilirsin.

Bir sonraki aşamada Filters sekmesinden Blur seçeneğindeki Gaussian Bulanıklığı tıklıyorum. Bulanıklık ölçüsünü fotoğrafın büyüklüğüne göre azaltıp arttırman gerekebilir. Bu fotoğrafda 19 olarak ayarladım. Fotoğraf aşağıdaki görünüme kavuştu.

Katmanlarda ışık geçirmezlik bölümünü 30 olarak ayarlıyorum.

Çalıştığım üst katmanda mouse’un sağ tuşu ile açtığım pencereden aşağı birleştir sekmesine tıklıyorum. Bu işlem üstdeki iki katmanı birleştiriyor.

Son işlem olarak katmanlarda Mode bölümünden Grain Merge seçeneğini tıklıyorum. Fotoğraf aşağıdaki haliyle renkleri canlı görünüme kavuşuyor.

Yukarda anlattığım aşamaları kullanarak ikinci fotoğraf üzerinde de aynı işlemleri uyguladım. Aşağıda onun da iki farklı halini görebilirsin.

Seçenek 2

Bu seçenekte gösterdiğim yöntemler birbirinden bağımsızdır. Fotoğrafta istediğin canlanmayı sağladığında sonuna kadar tüm aşamaları yapmak zorunda değilsin. Her birini öğrenirsen fotoğraf düzenlemede bilgini artırmış olursun.  Bu seçenekte kullandığım fotoğrafı da pexels.com sitesinden aldım. Onunda linkini aşağıda bulabilirsin.

Kullandığım fotoğrafın iki hali.

Renkler sekmesinden Saturation bölümünü tıklıyorum. Saturation renklerde Yoğunluk (doygunluk) vermek için kullanılıyor. Sağa doğru göstergesini kaydırıp istediğim görüntüyü elde edince ok diyerek pencereyi kapatıyorum.

Bir sonraki aşamada yine Renkler sekmesinden Hue Saturation  bölümünü açıyorum. Bu bölüm de yine fotoğrafta renklere yoğunluk vermek için kullanılıyor. Doygunluk bölümünü 34 olarak ayarlıyorum.

Fotoğrafa aydınlık vermek ve parlaklık vermek için kullanabileceğin Curves bölümü var. Renkler sekmesinden Curves‘i tıklıyorum. Bu pencerede aşağıdaki bölümler var. Değer bölümünde tüm fotoğrafa aydınlık ve parlaklık verebilirsin. Kırmızı bölümünde fotoğrafın kırmızı renklerini belirginleştiriyorsun. Aynı işlem yeşil ve mavi için de geçerli. Curves penceresinde gördüğün çizgiyi üst kısımdan sola doğru kaydırırsan renkler açılır parlar. Çizginin alt kısmını da sağ aşağı doğru kaydırırsan renkler koyulaşır. Yaptığın değişikliği beğenmezsen bulunduğun renkteki kanalı sıfırla seçeneğine tıklayıp o rengi orjinal hale döndürebilirsin. Eğer altda görünen reset düğmesine tıklarsan Curves penceresindeki yaptığın tüm renk değişikliklerini silmiş olursun. Bu ayrıntı aklında bulunsun. Curves penceresinde aşağıda fotoğrafdaki tüm renk düzenlemelerini yaparak ok tuşuna basıp pencereyi kapattım.

Bazen fotoğraflarda renk parlaklığı ve ışık vermek için sadece Brighnest-Contrast bölümü yeterli olacaktır. Renkler sekmesinden Brighnest-Contrast bölümünü tıklayınca aşağıdaki pencere açılıyor. Kontrast bölümünden renklere koyuluk Parlaklık bölümünden de aydınlık verebilirsin. Bu fotoğrafta çok az parlaklık ve kontrast vererek pencereyi kapattım.

Renklerndirme işlemini bitirdikten sonra, fotoğrafa biraz keskinlik vermek istiyorum. Filters sekmesindeki Enhance bölümünden açılan pencerede Sharpen ( Unsharp Mask) seçeneğini tıkladım. Aşağıdaki pencere açılıyor. Radius ve Amount bölümlerinden istediğim keskinliği ayarlayıp pencereyi kapattım.

Kullandığım fotoğrafların linkleri:

Brown Concrete Building Near Trees at Daytime Woman in Grey Knit Sweater Brown Wooden Bridge Beside Green Grass Field

Fotoğrafta zemin nasıl siyah beyaz yapılır?

Fotoğrafın zeminini yada bir bölümünü nasıl siyah beyaz yapabilirsiniz bunu anlatıyorum.

Kullandığım fotoğrafın linki: Fotoğraf

Fotoğrafta zemini flu yapmak

Fotoğrafta zemini ya da fotoğrafın bazı bölümlerini flu hale getirmek nasıl yapılır? Bu sorularının cevaplarını makalemde anlatıyorum.

Fotoğrafı gimp programına aktarıp katmanlar bölümünde bir kopyasını alıyorum. Aldığım bu kopyanın üstünde çalışıp zemini flu yapacağım.

Programın soldaki düğmelerinden yol aracı düğmesini seçiyorum. Bu düğmeyle seçim işlemini yapacağım.

Fotoğraftaki kız çocuğunun etrafını seçmeye başlıyorum. Mümkün olduğunca ayrıntılara dikkat ederek seçim işlemini yapıyorum.

Seçim işlemini bitirince seçim bölümünden yoldan sekmesini tıklıyorum. Daha sonra yine seçim bölümünden tersine çevir sekmesini tıklıyorum. Seçimini yaptığım kız çocuğun görünümüydü. Tersine çevir işlemiyle fotoğrafın zeminini seçmiş oldum. Daha sonra filters bölümünden blur / gaussian bulanıklığı’nı tıklıyorum.

Gaussian bulanıklığını 13 olarak ayarlayıp ok düğmesine tıklıyorum. Böylece fotoğrafın zeminini flu hale getiriyorum.

Fotoğrafın zemini flu hali aşağıdaki fotoğrafta.

Kullandığım fotoğrafın linki: Fotoğraf

Fractal wallpaper yapımı

Bu videoda GIMP ile fractal wallpaper yapımını öğrenebilirsiniz.

Gimp ile duman efekti

Gimp’de duman fırçalarıyla fotoğrafta duman görünümü vermeyi anlattım. Kullandığım duman fırçalarının ve fotoğrafın linkini sayfanın sonunda bulabilirsiniz.

Kullandığım duman fırçalarının linki: Fırçalar Kullandığım fotoğrafın linki: Fotoğraf

Gimp önalan seçim aracıyla kolay seçim yapmak

Gimp’de önalan seçim aracını nasıl kullanacağınızı ayrıntılarıyla anlatıyorum. Önalan seçim aracı fotoğraflarda kolay seçim yapmanızı sağlayan bir seçenek.

Gimpde etiket (sticker) görünümlü metin

Bu videoda Gimp ile bir metine etiket(sticker) görünümü nasıl verebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Gimp’de fırça darbeleriyle portre oluşturmak

Gimp’de fırçalar ile bir portre oluşturmayı anlattım. Kullandığım fotoğraf ve fırçaların linklerini sayfanın sonunda bulabilirsiniz.

Kullandığım fotoğrafın linki: Fotoğraf

Kullandığım fırçaların linki: Fırçalar

Gimp’de fotoğrafa dağılma görünümü vermek

Gimp’de fotoğrafın bir bölümünde dağılmış gibi görünümü nasıl yapabileceğinizi videomda anlattım.

Kullandığım fotoğrafın linki: Fotoğraf 1

Kullandığım fırçaların linki: Fırçalar

Gimp’de fotoğrafa ızgara görünümü vermek

Gimp’de fotoğrafa ızgara görünümü vermeyi videomda anlattım.

Kullandığım fotoğrafın linki: Fotoğraf

Parlak metin çizimi

Gimp’de fotoğrafa su damlaları vermek

Gimp programında bir fotoğrafa su damlaları görünümü nasıl verebilirsiniz? Su damlalarının üstüne elle yazılmış bir metin nasıl yazabilirsiniz?

Kullandığım fotoğrafın linki:

Renkli wallpaper nasıl yapılır?

Grafik tasarımların zemininde kullanılabilecek renkli wallpaper nasıl yapılır? Merak ediyorsan makalemde bunu anlatıyorum.

Gimp programının efektleriyle bir kaç dakika içinde rengarenk wallpaperlar yapılabiliyor. Videomda gösterdiğim bu yöntem ile sen de zevkine ve hayal gücüne bağlı olarak güzel wallpaperlar yapabilirsin.

Gimp programında yeni bir dosyayı 1920 x 1080 piksel ve zemini beyaz olarak açtım.

Programın soldaki düğmelerinden boya fırçası aracı’nı seçtim. Bu düğmenin alt kısımdaki seçeneklerinden boyut bölümünü 625 olarak ayarladım.

Sağ tarafdaki Fırçalar bölümünden de üçüncü kenarları flu olan fırça seçeneğini işaretledim.

Eğer programında renkler bölümü açık değilse, pencereler bölümünden renkler sekmesini işaretleyerek bunu açabilirsin.

Renkler bölümünde farklı renk görünümleri var. Buradan istediğin bölümü seçip kullanabilirsin.

Renklerin her birini seçip gelişi güzel boyuyorum. Tüm beyaz zemini farklı renkler ile kaplıyorum.

Tüm dosyanın yüzeyini boyama işlemini bitirdikten sonra, sıra renklerin birbirine karıştırılmasına geliyor.

Filters bölümünden blur sekmesindeki gaussian bulanıklığı efetini seçiyorum.

Gaussian bulanıklığı penceresinde x ve y boyutunu sona kadar çekiyorum. Böylece renkler birbirine flu olarak karışıyor.

Verdiğim bulanıklık efektini bir kez daha yineleyerek bulanıklığı artırmak istiyorum.

Gimp programında kullandığın efekti aynı ölüçlerde tekara etmek istiyorsan bunun kolay bir yolu var. Filters bölümünde en üstde bir önceki verdiğin efekt hazır olarak bulunuyor. Buna tıklarsan efekt tekrar ediliyor. Ben de bunu yaptım ve efekti bir kez daha tekrarladım.

Renkler daha fazla birbirine karışan görünüme kavuştu.

Gimp programında birbirinden güzel efektleri kullanarak farklı tasarımlar yapmak mümkün.

Metinde yakma efekti nasıl yapılır?

Metine yakma gibi görünen bir efekt vermeyi nasıl yapabilirsiniz onu anlatıyorum.

Gimp’de metin kenarına ve içine çizgi vermek

Metin kenarına çizgi vermenin iki farklı yönteminden söz ediyorum. Gimp’de bunu nasıl yapabileceğinizi gösteriyorum.

Videomda kullandığım fontu www.dafont.com indirdim.

Gimp’de üç farklı fırça oluşturma yöntemi

Gimp programında kendi fırçanızı oluşturabileceğiniz üç farklı yöntemden söz ediyorum. Kolay ve hızlı kullanabilmenin yanı sıra oluşturduğunuz fırçayı nasıl saklayabilirsiniz bunu da anlatıyorum.

Gimp ile Pokeh efekti

Gimp’de kendi desen örneğini yapmak

Polaroid tasarım nasıl yapılır?

Kullandığım fotoğrafların linkleri:

Fotoğraf 1 Fotoğraf 2

Gimp’de wordcloud ile metin portresi

Wordcloud sitesinde oluşturduğum metni fotoğrafın içine nasıl yerleştirdiğim ve verdiğim efektleri anlatıyorum.

Fotoğraf Wordcloud

Gimp’de geometrik fotoğraf kolajı

Gimp programında birden fazla fotoğrafı geometrik bir şeklin içine eklemeyi nasıl yapabileceğinizi anlatıyorum.

Kullandığım fotoğrafların linkleri:

Fotoğraf 1 Fotoğraf 2 Fotoğraf 3 Fotoğraf 4 Fotoğraf 5

Gimp’de fotoğrafı kolaj tekniğiyle parçalara ayırmak

Fotoğrafı Gimp programında kolaj tekniğiyle parçalara ayırabilmeyi nasıl yapabilirsiniz onu anlatıyorum.

Kullandığım fotoğrafın linki:

Fotoğraf

Gimp’de metin portre efekti

Gimpde fotoğrafın üstüne flu metinler yerleştirerek portre haline getirme aşamalarını anlatıyorum.

Kullandığım fotoğrafın linki:

Fotoğraf

Gimp’de metin portre posteri oluşturmak

Gimp’de metin portre posterinin yapılışını videoda anlatıyorum. Metni yazdıktan sonra içini şeffaf hale getirmeyi, rengini açmayı gösteriyorum.

Kullandığım fotoğrafın linki:

Fotoğraf

Resime esnetme efekti vermek

Resmin bir parçasını kullanarak esnetme efektini nasıl verebilirsin? Makalemde ve videoda bunu adım adım göstererek anlatıyorum.

Gül resmini Gimp programına aktardım. Katmanlar bölümünde resmin üstüne sağ tuşla tıkladım. Burada görünür kanalı ekle seçeneğini işaretledim. Böylece resmin altının transparan olmasını sağladım.

Resme esnetme efekti vermek için onu iki parçaya ayırmam gerekiyor. Resmi ortadan ikiye ayıracak şekilde işaretledim. İşaretlediğim alan seçili iken seçim sekmesinden yüzdür seçeneğini tıkladım. Bu işlem resmi iki parçaya ayırıp ayrı bir katmana atmamı sağlıyor.

Daha sonra katmanlar bölümünde mouse’un sağ tuşu ile yeni katmana ekle diyorum. Böylece ikiye ayırdığım bölümü yeni katmana taşıyorum.

Resim aşağıdaki gibi bir görünümde olması gerekiyor.

Sıra resmin esneteceğim bölümünü yapmaya geldi. Katmanlardan birinde resmin küçük bir bölümünü seçiyorum. Gene seçili alan üzerinde sağ tuşla seçim sekmesinden yüzdür seçeneğini tıklıyorum. Kopyaladığım bu küçük alanı katmanlar bölümünde yeni katmana ekle diyorum. Esnetme yapacağım bölümü yeni bir katmana kopyalamış oluyorum.

Soldaki ölçeklendir düğmesini tıklıyorum. Ayırdığım iki parçanın arası kapanıncaya kadar resmi esnetiyorum. Bu katmanı katmanlar bölümünden en alta alıp işlemi sonlandırıyorum.

Gül resminin işlemden sonraki görünümü aşağıdaki şekilde oluyor.

Umarım bu ipuçları yararlı olmuştur. Düşüncelerini yorumlar bölümüne bırakmayı ve makalemi sosyal ağda paylaşmaktan çekinme. Pinterest’de paylaşmak için aşağıdaki resmi kullanabilirsin.

Karanlık resmi aydınlatma ve parlaklık verme

Güzel fotoğrafın en önemli kısmı harika bir pozlamadır. Fotoğraf çekerken ne kadar dikkatli olsan da bazılarının karanlık çıkmasını engelleyemezsin.

Sensör doğru ışık miktarını emdiğinde, görünümü iyi fotoğraf elde edersin. Özellikle karanlık mekanlarda çekilen fotoğraflarda sonuç memnun edici değildir. Mobil fotoğrafçılık günümüzde yaygın kullandığımız bir yöntem. Kaliteli telefonlar dışında bir çok cep telefonunun çektiği resimler karanlık olabiliyor. Böyle bir durumda ne yapabilirim? Karanlık bir fotoğrafı aydınlatmak mümkün mü? Bunu nasıl yapabilirim, soruları karşımıza çıkıyor.

Neyse ki resim düzenleme programlarıyla karanlık fotoğraflara aydınlık vermek çok kolay. Bu makalemde sana ücretsiz indirebileceğin Gimp programını kullanarak resme aydınlık ve parlaklık vermeyi anlatıyorum. Gimp programı hakkında yararlanabileceğin diğer linkleri makalenin sonunda bulabilirsin.

Makaleyi okumayı ya da aşağıdaki videoyu izleyerek nasıl yapabileceğini öğrenebilirsin.

Gimp programını açıp başlıyalım.

Resmi programa sürükle bırak ile aktarıyorum.

Gimp programında resmi aydınlatmak için kullanabileceğin iki farklı efekt var. Her ikisini de sana anlatacağım. Birinci efekt düzeyler, diğeri ise eğriler.  Bunun için önce renkler sekmesine tıklamalısın. Renkler sekmesindeki düzeyle seçeneğini seçmelisin.

Düzeyler

Düzeyler penceresi aşağıda görülüğü gibi karşına çıkacaktır. Kırmızı ok ile gösterdiğim üçgeni sola doğru kaydırarak resmi aydınlatırsın. Sağa doğru kaydırdığında ise resim daha karanlık hale gelir. Eğer yaptığın düzenlemeyi beğenmezsen bu penceredeki sıfırla düğmesine tıklayıp resmi eski haline getirebilirsin. İstediğin şekilde resmin aydınlatmasını yapınca tamam düğmesine tıklayıp işlemi sonlandır.

Eğriler

Diğer bir yöntemde eğriler seçeneğidir. Eğriler penceresinde kırmızı ok ile gösterdiğim çizgiyi sol yukarı doğru kaydırdığında resim aydınlanır. Aşağı doğru kaydırınca da yine resim karanlık hale gelir. Resmi aydınlatmak için bu seçeneği de kullanabilirsin. Bu seçenekte de yine yeterli aydınlığı verdikten sonra tamam düğmesine tıklayarak işlemi bitirebilirsin.

Resme parlaklık vermek

Renkler sekmesinden parlaklık karşıtlık bölümünü tıkla.

Karşıtlık bölümünden resmin renk koyuluk oranını, parlaklıktan ise aydınlığını dilediğin gibi ayarlayabilirsin. Sıfırdan yukarıya doğru sayıları artırmak aydınlık ve parlaklığı artırır. Tersi ise koyulaştırır.

Resmi kaydetmek için dosya bölümünden görüntüyü dışa aktar bölümünü tıkla ve kaydet.

Lekeli portre efekti nasıl yapılır?

Gimp’de fırça darbeleriyle fotoğrafa lekeli portre görünümünü nasıl verebilirsiniz onu anlatıyorum.

Kullandığım fotoğrafın linki: burada

Gimp’de görüntü nasıl tekrarlanır

Herhangi bir görseli Gimp programında dilediğin ölçülerde tekrarlamayı desen oluşturmayı anlatıyorum.

Kullandığım fotoğrafın linki:

Fotoğraf