GIMP Giriş
Gimp (GNU Image Manipulation Program), açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir grafik düzenleme yazılımıdır. İşletim sistemlerinin çoğunda kullanılabilen Gimp, geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından tercih edilmektedir. Temel olarak fotoğraf düzenleme, illüstrasyon, grafik tasarımı ve diğer görsel sanat alanlarında kullanılır. Gimp, kullanıcı dostu arayüzü ve zengin özellikleriyle dikkat çeker. Katman desteği, farklı dosya formatlarını destekleme, gelişmiş seçim araçları ve birçok efekt ve filtre seçeneği gibi özelliklerle donatılmıştır. Ayrıca, genişletilebilirlik özelliği sayesinde kullanıcılar, eklentiler ve komut dosyaları aracılığıyla Gimp’i ihtiyaçlarına göre özelleştirebilirler. Gimp, profesyonel düzeyde çalışmalar için güçlü bir alternatif sunar ve kullanıcıların yaratıcılıklarını serbest bırakmalarına olanak tanır.
İçindekiler
Gimp nedir? Nereden indirilir ve nasıl kullanılır?
Gimp programı hakkında bilgi sahibi olmayanların aklına takılabilecek GIMP nedir? Nereden indirilir? ve İç görünümü nasıldır? gibi soruları makalemde cavaplamaya çalışıyorum.
Makalemi okuyarak ya da aşağıdaki videomu izleyerek ayrıntılı bilgi edinebilirsin.
GIMP nedir?
GIMP, GNU Görüntü Manipülasyon Programı anlamına gelir. Windows, Linux ve Mac’te çalıştırılabilen açık kaynak programdır.
Ücretsiz, kapsamlı fotoğraf düzenleme programı arıyorsan Gimp’i öneriyorum. Gimp en iyi ücretsiz fotoğraf düzenleme programıdır. Ücretli yazılımlarda bulabileceğin görüntü iyileştirme araçlarıyla doludur. Foroğraf düzenleme, görüntü kompozisasyonu, vb. bir çok görevi yapabilir. Çoklu dil desteğine sahip. Türkçe dil seçeneği var.
Eğer Photoshop veya başka bir ücretli fotoğraf düzenleme programı kullandıysan, tek pencere moduyla GIMP’in arayüzüne hemen uyum sağlayabilirsin.
Artıları
- Ücretli yazılımlar için rakip olabilecek ücretsiz fotoğraf editörüdür
- Gelişmiş seçeneklerle doludur
- Photoshop benzeri arayüze sahiptir
- Hiçbir reklam veya sınırlama yoktur
Özellikleri
Fotoğraf düzenleme araçları, katmanları, maskeleri, eğrileri ve seviyeleri içerir. Fotoğrafta istemeyen bölümleri kolay silmeyi sağlayan kopyalama aracına sahiptir. Büyük bir eklenti kolleksiyonu var. Bir çok ücretsiz eklentiyi çalıştırabiliyor. Bazı photoshop eklentilerini de kullanıyor.
Photoshop’a alternatif olarak rahatça tercih edeilebilir.
Grafik tasarımcısı, fotoğrafçı, illüstratör veya sıradan pc kullanıcısı da olsan kolayca kullanabilirsin. Kaliteli fotoğraf manipülasyonları için gerekli araçları sağlar.
Dijital ve basılı ortamlarda yüksek kaliteli renk reprodüksiyonunu sağlamak için birinci sınıf renk yönetimi özellikleri sunar. Inkscape programı ile uyumlu çalışır.
Gimp .xfc uzantılı dosya türü kullanır. Bu dosya türü daha sonra programda açıp üzerinde düzenleme yapmanı sağlar. Çalıştığın dosyayı tekrar açıp düzenleme yapacaksan .xcf olarak saklaman gerekir. Dışa aktarma ( exportlama ) bölümünden jpg, png, psd, pdf, tiff vb bir çok formatda dosyayı kaydedebilirsin.
Gimp programında sıklıkla kullanabileceğin kısa yollar:
Yeni dosya aç : ctrl + n Kaydet : ctrl + s (Gimp dosya türü olan .xfc olarak saklar.) Farklı kaydet : shift + ctrl + s Dışa aktar (Export) : ctrl + e veya shift + ctrl + e Görünümü kapat : ctrl + v (kullandığın dosyayı kapatır) Çık : ctrl + q ( programı kapatır)
Gimp Nereden indirilir?
Programın resmi web sitesi: gimp.org
Gimp programını aşağıdaki linkten indirebilirsin. Kullandığın işletim sistemini seçip rahatlıkla bilgisayarına kurabilirsin.
DownloadsGimp’de Türkçe dil ayarı
Kullandığın programlarda Türkçe dil seçeneğini tercih ediyor olabilirsin. Gimp programını da Türkçe kullanmak istiyorsan aşağıdaki videodan ya da makalemi okuyarak bunu nasıl yapabileceğini öğrenebilirsin.
Gimp programı genellikle bilgisayarın sistem diline göre otomatik olarak dili seçip kuruluşu tamamlar. Dil değişikliği için edit (düzenle) sekmesinden preferences (tercihler) sekmesini tıklamalısın.
Gelen ekranda Interface ( üstden ikinci düğme ) bölümüne geçip sağ tarafdaki language bölümünden Türkçe dilini seç ve ok tuşunu tıkla.
Türkçe olarak kullanabilmen için programı aç kapa yapman gerektiğini söyleyen aşağıdaki küçük pencere gelir. Bunu okeyle ve programı yeniden aç. Gimp’i artık Türkçe olarak kullanabilirsin.
Aşağıdaki videodan da bunu izleyerek öğrenebilirsin.
Gimp programı iç görünümü nasıldır?
Gimp programı kurulduğunda üç ayrı pencere görünümüde açılır. Her pencere birbirinden bağımsız hareket ettirilebilir. Kullanıcı isteğine göre tek pencere yada üç pencere kullanma seçeneği vardır.
Kullanmak istediğin görünüm ayarını pencereler sekmesindeki tek pencereli kip seçeneğini tıklayarak seçebilirsin.
Gimp programında dil değişikliğini düzenle (edit) sekmesinden tercihler (preference) sekmesine tıklamalısın. Tercihler penceresi açıldığında arabirim bölümünde dil kutusundan seçerek yapabilirsin.
Arabirim bölümünün altındaki Icon Theme programın düğme seçeneklerini değiştirmeni sağlar.
Color: Renkli düğmeler
Legacy: Standart Gimp düğmeleri
Symbolic: Tek renk düğme
Alt kısımdaki **custom icon size’**dan düğmelerin büyüklüklerini değiştirebilirsin.
Arabirim bölümünün altındaki temalar‘da program temasının üç farklı renk değişikliğinden birini seçebilirsin.
Dark: Koyu tema
Gray: Gri tema
Light: Açık gri tema
Gimp programının sol bölümündeki düğmeler çizim yapmak, fotoğraf düzenlemeleri, silmek gibi bir çok işlemi yapabilmeni sağlar. Her düğme tıklandığında alt kısımda o düğme ilgili yapılabilecek seçenekleri gösterir.
Sağda bulunan katmanlar bölümü, farklı katmanlarda çalışmayı sağlar. Yeni katman açmak, silmek kopyalamak ve katmanlara farklı efektler vermek için kullanılır.
Sağ tarafda fırçalar, desenler ve renk geçişi bölümleri var. Bu bölümlerin her birine kendin fırça desen ya da renk geçişini yapıp yükleyebilirsin.
Fırçalar: Farklı fırça desenleriyle çizim ve fotoğraf düzenlemeleri dahil bir çok işlemde kullanılır. Gimp photoshop’un fırça seçeneklerinin bazılarını da kullanabiliyor. Free brush kelimeleriyle ararsan internet’de ücretsiz bir çok fırça seçeneği bulabilirsin.
Desenler: Gimp kurulduğunda standart desen(texture) seçenekleriyle gelir. Kendi desen örneğini yapabilir ya da ücretsiz olanlardan programa ekleyebilirsin.
Renk geçişi: Program oldukça geniş renk geçiş paketi sunuyor. Tasarımlarda kullanılabilecek güzel örnekler var. Yine bu bölümede kendi renk geçişini yapıp ekleyebilir ya da ücretsizlerden ekleyebilirsin.
Gimp’de Desten (Pattern) Yüklemek
Gimp’de desen yükleme işlemini nereden ve nasıl yapabileceğinizi videomda anlatıyorum. Örnek olarak kullandığım desen paketinin linkini videonun altında bulabilirsiniz.
Kulladığım desen paketinin linki : Desen Paketi
Fotoğraf Düzenleme Temelleri
Gimp İpuçları
Gimp programında çalışırken sana yardımcı olacak üç ipucu vermek istiyorum.
1) Bir fotoğrafın üstüne diğer fotoğrafı perspektif olarak nasıl yerleştirebilirsin?
Fotoğraf çerçevesinin içine kedi fotoğrafını gerçekten ordaymış gibi yerleştirerek nasıl yapabileceğini gösteriyorum.
2) Fotoğrafta sildiğin bölümleri orjinal haline geri almayı nasıl yapabilirsin?
Sildiğin bölümü yine silgi aracı ile çok kolayca geri alabileceğini gösteriyorum.
3) Fotoğrafta yaptığın değişiklikleri geriye doğru giderek istediğin adıma nasıl dönebilirsin?
Gimp’de geçmiş adımlarını nereden bulabilir ve istediğin aşamaya nasıl geri dönebileceğini anlatıyorum.
Çerçevenin içine kedi fotoğrafını yerleştirdim.
Vazoyu silip daha sonra orjinal haline getirdim.
Kullandığım fotoğrafların linkleri: Fotoğraf 1 Fotoğraf 2
Gimp Efektleri
Bu yazımda Gimp programının filtreler bölümünden söz edicem. Filtreler bölümü geniş efektler listesine sahip. Her birinin farklı kullanım alanları var. Hemen uygulanabilecek olanlardan örnekler seçtim. Videoda bunları ayrıntılı olarak görebilirsin. Kısaca bunları nasıl kullanabileceğini anlatmaya çalışacağım.
Gimp programının 2.10 versiyonunda efektlerin bazılarının yanında parantez içinde legacy yazılı olduğunu göreceksin. Bunlar efektin son versiyondaki yeni pencere tasarımı ile sunulmuş halidir. Legacy uzantılı olan efektlerde pencereler türkçe geldiği için kullanımı daha kolaydır.
Gimpde Filtreler Bölümü
Emboss (legacy)
Fotoğrafa kabartma deseni veriyor. Renkli ya da siyah beyaz kabartma seçeneği var. Kabartma efektinin yönünü, yüksekliğini ve derinliğini belirlemene izin veriyor.
Engrave
Fotoğrafın üstünde çizgiler oluşturan bir efekt. Çizgilerin yüksekliğini ve çizgi genişliğini değiştirebilme özelliği sunuyor.
Kaleidescope
Fotoğrafın birbirine karışmış görünümlerini yaratıyor. Efektin açılan penceresinde mirror rotation bölümünden ayna görüntüsünün yönünü belirliyorsun. Sonuç döndürme de ise verdiğin görüntüyü istediğin gibi döndürmeni sağlıyor. Aynalar ile ayna sayısını azaltıp arttırabiliyorsun. X - Y konumu ve merkezX – merkezY efektin konumunu belirliyor. Yakınlaştır verdiğin görüntüyü yakınlaştırmayı ayarlatıyor.
Mozaik
Fotoğrafa mozaik görünümü verir. Tile geometry kutusundaki seçenekler ile farklı mozaik görünümleri elde edebilirsin. Size ve height mozaik parçalarının genişliğini ve yüksekliğini ayarlatır. Tile neatness mozaik parçalarının zarifliğini artırıp azaltır. The color variation ise fotoğrafın renklerine uygun varyasyonları çoğaltıp azaltır. The spacing mozaiklerin çizgi kalınlığını belirler. Joints color çizgilerin rengini, Light color çizgilerin gölge (ışık) renklerini değiştirir. Light direction ışığın yönünü belirler.
Shift
Fotoğrafın çizilmiş gibi görünüme dönüştürüyor. Değiştir bölümünden çizgilerin çoğalıp azalmasını sağlarsın. Yön değiştir ise çizgilerin yönünü değiştirir. Random seed efektde gelişi güzel değişiklikler yaptırıyor.
Wind
Fotoğrafa hız görünümü verir. Biçem bölümünde wind rüzgar hızı, blast keskin üfleme görünümü sağlar. Direction hız yönünü belirler. Eşik hızın çoğalıp azalmasını, strenght ise hızın güçlenmesini ayarlar.
Sayfa kıvırma
Fotoğrafın kenarına kıvırma efekti verir. Açılan pencerede kıvırma görünümünü yukarı sol-sağ ve aşağı sol-sağ seçenekleri vardır. Kıvırma yönlendirmesi yatay ya da dikey kıvırma verir. Kıvrımın altında gölge verebilirsin. Opaklık bölümünden kıvırma efektinin netliğini belirlersin.
Combine Bölümü
Film şeridi
Film şeridi görünümü veriyor. Açılan pencerede film şeridinin yazı fontunu rengini ve büyüklüğünü ayarlamanı sağlıyor. Gelişmiş sekmesinde film şeridinin daha kapsamlı ayarlarını yapabiliyorsun. Film şeridi penceresindeki add ve kaldır bölümleriyle görünecek fotoğraf sayısını artırıp azaltabilirsin. Add bölümündeki fotoğrafın isminin yazdığı alana seç ve add düğmesine tıkla. Bu fotoğrafın kaldır bölümüne eklenmesini sağlıyor. Böylece fotoğrafın film şeridi dörünümünü artırıp azaltabilirsin.
Artistik Bölümü
Apply Canvas
Fotoğrafa kağıt baskı gibi bir görünüm verir. Direction sekmesinden kağıt efektinin çizgi yönlerini belirlersin. Derinlik’ten ise belirginleştirme ayarını yaparsın.
Cartoon Legacy
Karikatür etkisi verir. Maske yarı çapı ve siyah yüzdesi seçenekleriyle efektin görünümünde değişiklikler yapabilirsin.
Cubism
Fotoğrafa kare parçalara ayrılmış görünümü veriyor. Tile size’dan karelerin büyüklüğünü, Tile saturation’dan doygunluğunu ayarlayabilirsin.
Glass Tile
Cam görünümü veren bir efekt. Width ve height bölümlerinden efektin yüksekliğini – genişliğini ayarlıyorsun.
Yağlama
Yağlı boya görünümü veriyor. Mask radius maskenin yarı çapını, exponent efektin katlanma seviyesini number of intensities yağlı boya görünümünün keskinliğini belirliyor. Artistik bölümündeki Olifly Legacy de yağlama efektinin yeni versiyonudur.
Simple Linear lterative Clustering
Fotoğrafdaki renklerin birbirine geçişini sağlıyor. Renk geçiş efekti veriyor. Region size renk parçalarının büyüklüğünü, compactness ise yoğunluğu belirliyor.
Soft Glow Legacy
Parlaklık veren bir efekt. Parıltı yarı çapını, parlaklığı ve keskinliği belirleyerek kullanabilirsin.
Waterpixels
Sulu boya efekti. Superpixels size efektin büyüklük ölçüsünü, gradient smoothness yumuşaklığını belirler.
Gimp Pressionist
Birden fazla efekti içinde barındıran bir bölüm. Öntanımlı sekmesinde fotoğrafa verilebilecek farklı efekt seçenekleri var. Diğer sekmelerde kağıt ve fırça efekt seçenekleri var. Efektlerin verilebilecek ölçülerini izleyen sekmelerden yapabiliyorsun.
Photocopy Legacy
Fotokopi efekti veriyor. Açılan pencerden maske yarıçapını keskinliği siyah ve beyaz yüzdesini belirleyerek efekt uygulanıyor.
Weave
Fotoğrafa birbirine geçen kurdaleler varmış gibi görünüm veriyor. Ribbon with kurdelaları büyültüp küçültüyor. Ribbon spacing kurdela aralıklarında boşluğu belirliyor. Shadow darkness gölge koyuluğunu Shadow dept gölge derinliğini ayarlıyor.
Dekor bölümü
Add Border
Fotoğrafın kenarına çizgi verir. Çizginin x ve y kalınlığını, rengini değiştirebilirsin.
Coffee Stain
Kahve lekesi efekti. Uygulandığında fotoğrafın üstünde kahve lekeleri varmış görünümü oluşur. Her lekeyi katmanlar bölümünde farklı katmanlar olarak atar. İstemediğin lekeyi buradan silebilirsin. Açılan pencerede kahve leke sayısını ayarlayıp uygulaman yeterli olacaktır.
Fuzzy Border
Fotoğrafın kenarlarında girintili çıkıntılı görünüm veriyor. Kenar alanın rengini, boyutunu belirlemeni sağlıyor. Girinti çıkıntıların derinliğini ve gölge vermeyi sağlıyor
Old Photo
Eski fotoğraf efekti. Sephia seçeneği eski görünümü veren rengini mottle fotoğrafın üstünde yıpranma görünümünü veriyor. Border size etrafındaki boşluğu veriyor.
Round Corners
Fotoğrafın köşelerinde yuvarlaklık yapmayı sağlıyor. Ayrıca gölge de verebiliyor. Verdiği efekti katmanlar bölümünde ayrı parçalarda görebliyorsun. İstemediğin bölümü katmanlarda kapatıp açabilirsin. Edge radius köşelerin yuvarlaklığını shadow x ve y gölgeleri blur raius ise opaklığı belirliyor.
Sis
Fotoğrafın üstünde sis efekti veriyor. Sisin rengini yoğunluğunu ve aralarındaki boşluğu ayarlayabiliyorsun.
Map Bölümü
Fractal Trace Legacy
Fotoğrafın birbirine karışmış güzel desenler çıkmasını sağlıyor. X ve z ölçüleriyle konumlarını derinlik bölümünden efektin derinliğini ayarlıyorsun.
Illusion
Fotoğraf üstünde bölünmeler oluşturuyor. Iki farklı seçeneği olan efekt.
Recursive Transform
Fotoğrafı katmanlar halinde birden fazla ayrılmış görünüm veriyor. Katman sayısını iteration bölümünden ayalıyorsun. Katmanların opaklığını belirlemeni sağlıyor. Katmanları kenarlardaki işaretlerden istediğin yönde çalışabiliyorsun.
Paper Tile
Kağıt kesikleri veren bir efekt. Kesiklerin yüksekliğini genişliğini ve hareket noktalarını belileyebiliyorsun.
Tile Seamless
Fotoğrafı birbirinin içine geçmiş üç görünüm halinde sunuyor. Bu efektin değişkenliği yok.
Kullandığım fotoğrafların linki:
Fotoğraf 1 Fotoğraf 2Gimp’de farklı formatlarda resmi dışa aktarmak
Bir resmi farklı formatlara çevirmek ve bunu da hızlıca yapmak istiyorsan Gimp programı sana yardımcı olacaktır. Nasıl yapabileceğini aşağıdaki videoyu izleyerek öğrenebilirsin.
GIMP ile Göz Rengini Değiştirmek
Fotoğrafta göz rengi nasıl değiştirilir? Göz renklerinde ton değişkilikleri nasıl yapılır?
Bu soruların yanıtlarını makalemde bulabilirsin. Aşağıdaki videomu izleyerek ya da makalemi okuyarak öğrenebilirsin.
İki farklı göz rengi örneği oluşturdum. Bunların nasıl yapılacağını adım adım anlatıyorum.
Fotoğrafı bilgisayarıma indirip Gimp programına aktardım. Bayanın gözleri kahverengi. Bunları turkuaz ve yeşile çevirerek rengini nasıl değiştirebilirsin onu öğreteceğim.
Katmanlar bölümünden fotoğrafın ikinci kopyasını alıyorum. Bu ikinci katmanda çalışacağım işlemlerimi yaparken onun seçili olmasına dikkat ediyorum.
Renkler bölümünden saturation sekmesini tıklıyorum. Saturation bölümünde fotoğrafın tün renklerini siyah beyaza çeviriyorum.
Fotoğraf siyah beyaz hale geliyor.
İkinci katmanın üzerinde mause’un sağ tuşu ile açtığım pencereden Katman maskesi ekle seçeneğini tıklıyorum. Açılan pencereden Siyah (tam saydamlık) bölümünü seçiyor ve add tuşuna basıyorum.
Fırça düğmesinin yardımıyla gözün bulunduğu alanı siliyorum. Bir gözden diğerine shift tuşuna basılı olarak geçip diğer göze de aynı işlemi uyguluyorum. Daha sonra ikinci katmanın üstünde mouse’un sağ tuşu ile açtığım pencereden Katman maskesini uygula seçeneğini tıklıyorum. Bu katmanın bir kopyasını alıyorum. Göz rengi uygulamasını üçüncü katmanda yapacağım. İkinci katmanın kopya olarak kalmasını istiyorum.
Renkler sekmesinden Colorize seçeneğini tıklıyorum. gözün rengi penceredeki turkuaz renge dönüşüyor. Colorize bölümünde renk tonunu ayarlama, açma ya da koyulaştırma gibi seçenekler bulunuyor. Turkuaz rengin koyuluğunu ve doygunluğunu istediğim gibi ayarlayıp ok tuşuna basıyorum. Böylece göz rengi değişmiş oluyor.
Yine renkler bölümündeki colorize seçeneğinden göz rengini bu sefer yeşile çevirip ok tuşuna basıyorum.
Gimp’de tek pencere modunu ayarlamak
Gimp programının kendine özgü bir özelliği üç farklı pencerede kullanılabilmesidir. Ortada resmi çalışabileceğiniz bölüm. Solda araç kutusu, sağda da katmanlar (layer) ve silgi (brush) ve diğer bölümlerin olduğu pencere bulunur. Bu özellik çalışma esnasında daha rahat bir ortam sunar. Diğer bir seçenek de bu üç pencereyi tek ekranda toplamaktır.
Bu seçeneği aktif hale getirmek için pencereler sekmesinden tek pencereli kip seçeneğini tıklamalısın. Böylece program tek pencere olarak karşında ayarlanır.
Programın tek pencere görünümü aşağıdaki gibidir. Eğer tekrar üç ayrı pencerede çalışmak, istersen yine pencereler sekmesinden tek pencereli kip seçeneğini tıklamalısın.
Videoyu izleyerek de işlemi daha ayrıntılı öğrenebilirsin.
Gimp’de Yeni fırçalar yüklemek
Gimp programına yeni fırça seçeneklerini nasıl yükleyebileceğini anlatıcam. Program ücretsiz fırça seçeneklerinin yanı sıra Photoshop’un da bazı fırça örneklerini kulanabiliyor. Bu kullanıcıya zengin bir fırça seçeneği veriyor.
Videoda kullandığım fırça örneğini linkini veriyorum. Ücretsiz kullandığınız fırçaları çalışmalarınızda kullanırken sahibinin sitesine link vermeyi unutmayın.
Videoda örnek olarak kullandığım fırçanın linki: burada.
GIMP Uygulama Örnekleri
Gimp Uygulamaları makalesinde Gimp programı ile yapılmış örnekleri bulabilirsin. Bu örneklerle Gimp programının ne kadar güçlü olduğunu görebilirsin.