Başarılı blog yazarı olarak makalelerinin okunup paylaşılmasını kim istemez ki ? Blog yazısı sanıldığı gibi zor değildir. Kendi bloğunu açıp blog yazarı olabilirsin. Bu işin kolay yanıdır. Ancak takipçisi çok blog yazarı olmak o kadar basit değil. Şimdi iyi bir blog yazısının nasıl olması gerektiğine birlikte bakalım.

Nelere dikkat etmeli?

Faydalı, eğlenceli bulacakları ve bir şeyler öğrenecekleri kaliteli içerikler sunmalısın. Yazdığın makale ziyaretçide “bunu okumalıyım” dedirtmeli. Kendine “ben olsam bunu okur muydum?” sorusunu sorarak işe başlayabilirsin.

Bir şeyler yazmak istiyorsan, çok okumalısın. Okumak bilgi dağarcığını geliştirir. Yazmanın bir sanat olduğunu sadece yetenekli insanların yazabileceğini düşünme. Her gün zinde olduğun saatlerde bir saatini yazmaya ayır. İlk karalaman asla güzel olmayacak ama vazgeçme.

Ben de bu makalemde defalarca düzeltmeler yaptım. Yazdığım paragrafların çoğunu sildim, yeniden yazdım, eklemeler yaptım. Defalarca okuyup yenileyerek bu şeklini verdim. Yazmak devamlı geliştirmen gereken bir uğraştır.

Nereden başlamalı ?

Bir fikrin yoksa, yazacak bir şeyin de yoktur

Önce söz etmek istediğin konuyu belirlemekle başlayabilirsin. Liste yapıp hikayeyi parçalara bölersen, her bölümün içeriğini çizmiş olursun. Ana hatları belirleyince, geriye vereceğin bilgileri yazmak kalır.

Şu soruları sorarak yazının içeriğini belirle

  • Bunu neden yazıyorum?
  • Bu konudaki düşüncem nedir, hangi mesajı vermek istiyorum ?
  • Ve en önemlisi bu konu hedef kitlem için neden önemli?

Yazmaya başlamadan önce hedefini, o yazıdan ne beklediğini belirlemelisin. Böylece yazının ortalarında kaybolmaz, dağılma riskini yaşamazsın. Fikirlerini üretirken iyi performans sağlayacak konuları, eğilimleri incelemelisin. Hedef kitleni etkileyecek konuları seçip, içerik fikirleri oluşturabilirsin.

Başlık ilginç olmalı

Bunun için zaman harcamalısın. Merak uyandıran bir başlığın tıklama oranı yüksek olur. Bazen sayıları da kullanabilirsin. (örnek: 23 güzel web tasarımı gibi ) Eğlenceli ve bir şey vaat eden başlıklar ilgi çekicidir. Senin ilgini çekiyorsa, doğru yoldasın demektir.

Etkili içerik oluşturmalısın

Başarılı yazı sözcük sayılarının çokluğuyla ölçülmez. Değer sunan içerikler üretmek ve yayınlamak önemlidir. Aldatılmayı hiç kimse sevmez. Etkili başlıkla okuyucuyu sayfana çekmek yeterli değil. Okumaya devam etmesi için başlıkta vaat ettiğin mesajı içerikte vermelisin. Eğer veremezsen sayfayı terk edecektir. Sayfada kalış süresinin uzaması, seo açısından artı puandır.

Makalen neyi anlatmalı ?

Birbirinden ilgisiz içerikler bir şey kazandırmaz. Hedefin olmalı. Yazdığın makalelerin getirisi yoksa, zaman harcamış olursun. Tekrar tekrar ziyaret etmelerini sağlamalısın. İçeriklerde konunun faydasını ön planda olmalıdır. Bir şeyler öğrendiği ve faydalandığı sürece seni taki eder.

Sıcak ve doğal bir dil kullan

İyi hikaye anlatanı kim sevmez ki. Resmi dil yerine dostane bir dili tercih etmelisin. Sonuçta okuyucular arkadaşlık kuracağın kişiler. Kurduğun cümleler sade ve kısa olsun. Karmaşık fikirleri anlaşılması kolay cümleler ile anlatabilirsin.

Okunması kolay olsun

Konuyu dağıtan uzun ve karışık cümlelerden kaçın. Blog yazıları çoğunlukla kısa yazılardan oluşur. Kolay okunması için metin boyutunun büyük olmasına dikkat etmelisin. Küçük yazılar yorucudur okuma isteği bırakmaz. Vurgulamak istediğin yerlerde kalın, italik seçeneklerini de kullanabilirsin, tabi aşırıya kaçmadan.

Paragraflar kısa olsun

Paragrafları altı-yedi cümleden oluşacak şekilde kısa tut. Makaleyi bölümlere ayırır, küçük alt başlıklar kullanırsan kolay okunur. Alt başlıklar ( h1, h2, h3 gibi ) sayfanın gözden geçirilmesini kolaylaştırır. Daha kolay bir okunabilirlik için gerektiğinde yazıyı maddelere bölebilirsin.

Görseller ile süsle

Bir blog yazısında görsellik önemli. İçerikde söz ettiğin konu ile ilgili görsel zenginlik katar. Uzun yazılar çoğunlukla okunmaz. Ekleyeceğin görsel vermek istediğin mesajı destekler.

Örneğin: Ev dekorasyonu konulu makalede dekor edilmiş ev resimleri kullanabilirsin.

Dikkat etmen gereken nokta kullanacağın görseller, ya sana ait olmalı ya da bunları ücretsiz veren sitelerden almalısın. Başkalarına ait resimleri, onların izni olmaksızın kullanmak sorunlarla karşılaşmana neden olur.

Ücretsiz görsel bulabileceğin üç sitenin linkini aşağıda veriyorum.

Ücretsiz görsel veren sitelerin geniş listesini bu linkteki makalemden de bulabilirsin.

Bir eyleme davet etmelisin

Yazını ziyaretçiyi bir eyleme davet ederek bitirmelisin. Makalenin konusu ile ilgili onun ne düşündüğünü sorabilirsin. Mail listene üye olabilir, sosyal medyada yazıyı paylaşmasını isteyebilirsin.

Sosyal medya düğmeleri görünebilir yerde olmalı, okuyucu kolayca paylaşabilmeli. Tüm sosyal medya kanallarını kullanmak zorunda değilsin. En çok kullanılanları tercih etmen yeterli olur. İş dünyası için Linkedin, Twitter, Google+ ve Facebook düğmelerini kullanabilirsin. Görselliğin çok olduğu bloğun varsa Pinterest, Facebook ve Twitter seçebilirsin.

 

Yazıyı düzenle ve yayınla

Yazım işlemini bitirdikten sonra en az bir saat ara vermeni öneririm. Ara vermek sana yazım hatalarını ve başka yanlışlarını kolayca fark etmeni sağlar. Verdiğin linkler doğru çalışıyor mu? Konuyu anlatırken eksik bıraktığın yerler varmı ? Tüm bunları kontrol ettikten sonra yazın yayınlanma aşamasına gelmiştir.

Makalelerini genellikle sabahın erken saatlerinde yayınlamanı öneririm. İnsanlar genellikle günün ilk saatlerinde okumayı tercih ederler.

Sürekli güncelle

Tutarlı zaman aralıkları ile makale yayınlamalısın. Haftada 1-2 makale sadık okuyucuları memnun edecektir. Uzun süre güncellememek ziyaretçileri uzaklaştırır. Konuları önceden belirler ve planlarsan sıkıntı çekmezsin. Her seferinde ne yazabilirim derdinden kurtulmuş olursun.

Bir yazım takvimi belirlemeni tavsiye ederim. Aklına geldikçe bir şeyler eklemek yerine, takvimindeki listene göre ilerlersin. Önündeki aylarda hangi makaleleri yazacağını, neler anlatacağını belirlemek yol gösterir.

Dizüstü bilgisayar ya da tabletin varsa dilediğin yerden güncelleyebilirsin.

 

Son olarak

Yazarken okuyucuyu düşünmelisin. Bu yazının ona sağlayacağı faydayı öne çıkarmalısın. Okuyucu ilgilendiği sürece ziyaret etmeyi sürdürür.

Dikkat etmen gerek bir diğer konu gelen mesajlara cevaplamak. Sitende iletişim formu sorunsuz çalışmalı. Mesajları teşekkür etmek için bile olsa cevaplamalısın.

Bu yazılarım da ilgini çekebilir:

Neden blog açmalıyım

Yeni başlayanlar için blog açma rehberi

Web sitesi yaptırmak istiyorsan bu linkten bilgi edinebilirsin.

Eğer bu yazıyı beğendiysen lütfen paylaşmayı unutma. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

Aklına takılan soruların varsa aşağıdaki mesaj bölümünden bana ulaşabilirsin.

Pinterest’de paylaşmak için aşağıdaki resmi kullanabilirsin.