Audacity, ücretsiz, açık kaynaklı ve kullanımı kolay bir ses düzenleme programıdır. Hem amatörlerin hem de profesyonellerin beğenisini kazanan bu yazılım, birçok özelliğiyle dikkat çekiyor. İster podcast hazırlayın, ister müzik mix’leri yapın, ister ses kayıtlarınızı düzenleyin, Audacity size geniş bir yelpazede hizmet sunar.

Bu yazılımın en önemli özelliklerinden biri çoklu iz ses kaydı yapma imkanıdır. Bu özellik sayesinde, birden fazla ses kaynağınızı aynı anda kaydedebilir ve ardından istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Ayrıca, çoklu izleme ve düzenleme, ses efektleri ekleme, gürültü azaltma gibi birçok işlemi de kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Audacity’nin açık kaynaklı olması, kullanıcılar için büyük bir avantaj sağlar. Kullanıcılar, yazılımın kaynak koduna erişebilir ve ihtiyaçlarına göre özelleştirebilirler. Ayrıca, sürekli olarak geliştirilen ve güncellenen bir topluluk tarafından desteklenen Audacity, her geçen gün daha da kullanıcı dostu hale gelmektedir.

Bu yazılımın sunduğu birçok avantaj ve kolaylıkla, ses düzenleme dünyasına adım atmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Audacity, hem profesyonellerin hem de yeni başlayanların ses dosyalarını düzenlemesi için ideal bir seçenektir. Hem ücretsiz olması hem de kullanımının kolaylığıyla, herkesin ses dosyalarını istediği gibi düzenlemesine olanak sağlar.

Eğer ses düzenlemeyle ilgileniyorsanız ve profesyonel düzeyde bir yazılım arıyorsanız, Audacity kesinlikle göz önünde bulundurmanız gereken bir seçenektir. Hem yeteneklerinizi geliştirmenize hem de ses dünyasında adınızı duyurmanıza yardımcı olabilir.

Ses kaydetmek ve dışa aktarmak

Ses kaydetmek, efektler eklemek ya da ses dosyalarını farklı formatlarda dışa aktarmak gibi işlemleri kolayca yapmak istiyorsan sana Audacity programını öneriyorum. Bu makalemde programın tanıtımını ve ses kaydetmeyi nasıl yapabileceğini anlatıyorum.

Videoyu izleyerek ya da aşağıdaki makalemi okuyarak öğrenebilirsin.

Audacity Sound Editor

Audacity, Windows, Mac ve Linux işletim sistemleri için ücretsiz açık kaynak ses düzenleme programı. Kullanımı kolay, ses kayıt yapabilme özellği var. Çoklu dil desteğine sahip. Türkçe dil ayarını yapıp rahatlıkla kullanabilirsin.

Türkçe dili seçmek için Düzenle (edit) sekmesindeki Ayarlar (preference) bölümüne tıklayarak gelen ekranda aşağıdaki resimde gösterdiğim gibi yapabilirsin.

Audacity .aup uzantılı dosya türü ile çalışır. Çalıştığın ses dosyasını .aup uzantılı olarak kaydettiğin de defalarca açıp üzerinde değişiklikler yapabilirsin. Ses dosyasını dışa aktarmak için .mp3 veya .wav uzantılı olarak dışa aktarabilirsin. Audacity kullandığı .aup uzantılı dosyayı sakladığın klasörde aynı isimle birde klasör açar. Bu klasörde ses dosyasının data’sını saklar.

Audacity neler yapabilir?

  •  Canlı ses kaydetmek
  •  Kaset ve kayıtları dijital kayıtlara ya da CD’lere dönüştürmek
  •  Ogg Vorbis, MP3 ve WAV ses dosyalarını düzenlemek
  •  Kesmek, yapıştırmak, montaj yapmak ve sesleri biri birine karıştırmak
  •  Bir kaydın hızını ya da tonunu değiştirmek
  •  Ve daha bir çok efekt seçeneği

Ben Audacity programını videolarımın seslerini düzenlemek için kullanıyorum. Program son kullanıcının ses dosyası düzenlemeleri için idealdir.

Audacity’i indirmek için web sitesine gitmelisin. Siteden kullandığın işletim sistemini seçip bilgisayarına yükleyebilirsin.

Audacity’de ses dosyasını açmak

Dosya sekmesinden İçe aktar bölümünden Ses seçeneğini tıklayarak yapabilirsin. Bir diğer seçenek de seçtiğin ses dosyasını sürükle bırak ile programa aktarmaktır. Ses dosyasının görünümü aşağıdaki resimdeki gibi olacaktır. Ses dalga formu olarak dikey çizgilerle görüntülenir.

Ses kaydetmek

Audacity programını açtıktan sonra mikrafonun açık mı kontrol etmelisin. Programın sol üstündeki Kayıt -Yeni iz kaydet ( kırmızı yuvarlak işaretli düğme ) düğmesine tıklamalısın. Program otomatik kayıt işlemini başlatır. Kayıt işlemini bitirince durdur düğmesine tıklayarak kaydır durdurabilirsin. Kaydettiğin sesi dinlemek için ise oynat düğmesine tıklayarak dinleyebilirsin.

Kaydettiğin sesi dosya sekmesinden projeyi kaydet düğmesine tıklayıp dilediğin yere saklayabilirsin. Program ses dosyasına verdiğin isimle .aup uzantılı olarak saklar. Bir de aynı isimle klasor açar. Bu klasörde ses dosyasının datası vardır.

Ses dosyasını MP3 olarak dışa aktarmak için ise Dosya sekmesinden dışa aktar bölümündeki mp3 seçeneğini tıklamalısın. Sesi aktar penceresi karşına gelir burada tamam düğmesine tıklamalısın. Bir sonraki ekran üst veri etiketlerini düzenle gelir. bu bölümüde tamam diyerek geçebilirsin. Böylece kaydettiğin sesi MP3 olarak dışa aktarma işlemini yapmış olacaksın.

Videodan sesi ayırmak

Bir videounun sadece sesini kullanmak istiyorsun ve bunu nasıl videodan ayırabileceğini öğrenmek istiyorsan sana bunu öğretebilirim.

Videoyu izleyerek ya da aşağıdaki makalemi okuyarak öğrenebilirsin.

Videodan sesi nasıl ayırabilirsin?

Videoyu Audacity programına sürükle bırak ile aktarabilirsin.  Audacity ses düzenleme programı olduğu için videonun görüntüsünü değil sadece sesi aktaracaktır. Görünüm ise aşağıdaki gibi olacaktır.

Videonun sesini kullanabilmek için Mp3 ya da Waw olarak dışa aktarman gerekiyor. Bu işlemi ise dosya sekmesindeki dışa aktar seçeneğinden yapabilirsin. Program seçtiğin formatda dosyayı oluşturacaktır.

Sesten gürülütüyü silmek

Videonun çekimini bitirdin. Her şeyin yolunda olduğunu düşünüyorsun ve yaptığın kaydı dinlemeye geçtin. Birden videonun sesinde yankılar, hışırtılar veya arka planda istemediğin başka seslerin olduğunu fark ettin. Bu makalemde sana bu tür istenmeyen seslerden nasıl kurtulabileceğini anlatacağım.

Videoyu izleyerek ya da aşağıdaki makalemi okuyarak öğrenebilirsin.

Ses dosyasında gürültüyü nasıl silebilirsin?

Önce Audacity programını açıp ses dosyasını ya da videoyu programa aktarmalısın. Ses dosyası aşağıdaki resimde görüldüğü gibi karşına gelecektir.

Ses dosyasında silmek istediğin bölümü aşağıdaki resimde görüldüğü gibi seçmelisin. Ben bu dosyada konuşmaların arasında çıkan uğultu gibi sesi silmeyi istiyorum. Bu nedenle konuşmaların aralarındaki bir bölümü mouse ile seçip işaretliyorum.

Seçim işlemini yaptıktan sonra üstdeki menüden etkiler sekmesindeki gürültü azaltma seçeneğini tıklıyorsun.

Karşına aşağıdaki pencere geliyor. Burada Gürültü profilini getir düğmesine tıklıyorsun. Program seçtiğin alandaki sesi hafızasına alıyor.

Bu kez Ctrl+A ile ses dosyasının tamamını seçip tekrar etkiler sekmesinden gürültü azaltma seçeneğine tıklıyorsun. Program otomatik olarak hafızasına aldığı o gürültüleri tüm ses dosyasından siliyor.

Aşağıdaki resimde üstdeki ses dosyası orjinal olan, altdaki ise sesin konuşma araları temizlenmiş olan halini gösteriyor.

Audacity ile ses kalitesini iyileştirmek

Ses dosyasında sesin netliğini artırmak, gürültüleri silmek gibi yapman gereken ses düzenleme aşamalarını sana anlatacağım.

Videoyu izleyerek ya da aşağıdaki makalemi okuyarak öğrenebilirsin.

Ben ses düzenleme programı olan Audacity ‘yi kullanıyorum. Son kullanıcıların kolaylıkla işlemlerini yapabileceği bir programdır. Bu makalemde anlatacağım adımları takip edersen ses dosyalarını düzenlemeyi kolayca yapabilirsin.

Ses dosyasını ya da yaptığın bir videoyu programa aktarman gerekiyor.  Eğer video dosyasının sesini düzenliyorsan işlem bittikten sonra tekrar ses ve videoyu birleştirme işlemini video düzenleme programında yapman gerekiyor. Audacity ses düzenleme programı olduğu için videonun görüntüsünü almayacaktır.

Ses dosyasında sesin kalitesini nasıl daha iyi hale getirebilirsin?

Ses dosyasını programa sürükle bırak ile aktarmalısın. Aşağıdaki resimde benim kullandığım ses dosyasının orjinal görünümü var.

Önce ses dosyasındaki konuşma aralarında olan mikrofona yansımış gürültüleri silmek istiyorum. Konuşma aralarındaki herhangi bir yeri mouse ile seçip etkiler sekmesinden gürültü azaltma seçeneğini tıklıyorum. Bu ekranda gelen gürültü profilini getir düğmesine tıklayıp gürültü örneğini hafızaya alıyorum. Bir sonraki aşamada Ctrl+A ile ses dosyasının tamamını seçiyor ve tekrar etkiler sekmesinden gürültü azaltma seçeneğini tıklıyorum. Program seçtiğim gürültüleri tüm ses dosyasından siliyor.

Dikkat etmen gereken önemli nokta bundan sonra yapacağın tüm işlemlerde Ctrl+A ile ses dosyasının tamamı seçili olması gerekiyor.

Etkiler sekmesinden normalleştir seçeneğini tıklıyorsun. Aşağıdaki gibi seçili olması gerek buna dikkat etmelisin.

Gene etkiler / sıkıştırıcı seçeneğini tıklıyorsun. Bu pencerede eşik -20db ayarında olacak.

Tekrar etkiler / dengele seçeneğini tıklıyorsun. Burada eğriyi seçin bölümünden Bass Boost seçeneğini tıklıyor ve tamam diyorsun.

Bir kez daha etkiler / dengele seçeneğini tıklıyorsun. Burada eğriyi seçin bölümünden Treble Boost seçeneğini tıklıyor ve tamam diyorsun.

Etkiler / normalleştir seçeneğini bir kez daha tıklayıp aşağıdaki gibi seçili olmasına dikkat etmelisin. Tamam diyerek çık.

Etkiler sekmesinden bas ve tiz seçeneğini tıkla. Bu pencerede bas -4.0 olmalı buna dikkat et. Uygula düğmesine tıkla. Bas ve tiz penceresi işlemi bitirince kendiliğinden kapanmayacaktır. Sen kapat düğmesinden pencereyi kapatmalısın.

Son bir kez daha etkiler / normalleştir sekmesini tıkla. Aşağıdaki gibi seçili olacak. Tamam diyerek işlemi bitir.

Biraz uzun gibi gelebilir bu gözünü korkutmasın. Bu işlemleri yaptıkça alışkanlık haline gelecektir. Aşağıdaki resimde ses dosyasının son halini görüyorsun. Tüm bu işlemlerden sonra ses daha net olacaktır.